bezár
 

art&design

2010. 03. 24.
Made in Barbi - Kiállítás a Kogart Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sipos Barbara képzőművész Made in Barbi címmel mutatja be alabástrom faragásait és festményeit szerdától a Kogart Galériában.
Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a tárlat címe utal a művész keresztnevére, egyúttal a Barbie babák művi világára.

Sipos Barbara kilenc nagyméretű képén két különböző témát dolgoz fel: egyrészt Sindy-t, a valószínűleg kínai gyártmányú, nagyfejű, kifejezéstelen arcú, hosszú, fekete hajú, nagy szemű - manga figurára hasonlító - plasztikbabát ábrázolja. A festmények másik része pedig élő modellről készült, egy 18 éves, erősen sminkelt, fekete szegecses karkötős fekvő lányt ábrázol.

A két figura közti különbség nehezen választható szét, mert mindegyikük arcán a smink maszkot képez - magyarázta a kurátor. A festményeken megjelenő nőalakok az egyre jobban elidegenedő kortárs társadalom kritikájaként születtek - tette hozzá.

A tárlaton Sipos Barbara két szobrot is bemutat, mégpedig a 2009-ben alabástromból faragott mosogatóit apró porcelán nippekkel. Finom, pop-artos, kicsit giccsbe hajló női mikrokörnyezetet ábrázol velük a művész - jegyezte meg Szabó Noémi.

Sipos Barbara az 1990-es évek első felében párhuzamosan végezte tanulmányait az iparművészeti főiskola üveg-kerámia és a képzőművészeti főiskola szobrász szakán.

Először rusztikus, bronzból öntött, majd alabástromból faragott mosogatókat készített szimbolizálva a megtisztulást - mondta el a művészettörténész. A kőből, márványból faragott mosogatók a mediterrán régió régi lakóházaiban ma is megtalálhatók.

A művész a 2000-es évek eleje óta egyre több festményt is készít, képeinek középpontjában az emberi figura áll, saját vagy szűk környezetének tagjai.

Sipos Barbara munkássága itthon kevésbé ismert, főként Hollandiában és Párizsban állítják ki műveit. Magyarországon csoportos kiállításokon vett részt, legutóbb tavaly a szentendrei MűvészetMalomban voltak láthatók művei - tette hozzá a kurátor.

A Made in Barbi című tárlat április 16-ig lesz nyitva a Kogart Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés