bezár
 

art&design

2010. 03. 27.
Előkerültek Cranach egyik házának maradványai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idősebb Lucas Cranach német festő (1472-1553) egyik házának kőmaradványaira bukkantak régészek Wittenbergben.
A városi közigazgatás pénteki közlése szerint a ház pincéjét teljesen feltárták. Egy hat méter széles, csaknem kilenc méter hosszú dongaboltozatról van szó - méretéből ítélve a pincét valószínűleg sör tárolására használták.

Ásatásaik során az archeológusok az alagsor egyes részeit is megtalálták. A birtokon az Altstadt Wittenberg (Wittenberg Óváros) elnevezésű városépítészeti szanálási projekt keretein belül új lakóházak építését tervezik.

Cranach 1505 és 1550 között élt Wittenbergben, saját műhelyében dolgozott. Írásbeli források szerint 1521-ben egy régi, 1200 körül épült házat vásárolt, amelyet részben lebontatott, a területen pedig új házat építtetett. Ezt később bérbe adta, feltehetően 1541 körül pedig eladta.

Cranach maga a wittenbergi piac közelében lakott, ezen kívül számos földbirtok tulajdonosa volt. Idősebb Cranach a német reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alkotója Albrecht Dürer mellett. A festészeten kívül papír- és könyvkereskedőként, illetve kiadóként is dolgozott.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés