bezár
 

art&design

2010. 03. 28.
Ötvenmillió egy Szinyei Merse Pál-festményért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordösszegért vitték el a Belvedere Galéria szombati aukciójának sztárfestményét, Szinyei Merse Pál Rokokó című vásznát, amelyet 38 millió forintért indítottak, és 50 milliónál ütöttek le.
A festmény különlegességét az adja, hogy a téma és a mű keletkezési körülményei egyaránt unikálisak Szinyei életművében. Az 1882-ben elkezdett képet a festő félbehagyta - hosszú évekig ecsetet sem vett a kezébe - és végül csak 1894-ben fejezte be. Később nem tért vissza ilyen témához, hanem a természet, a szabadban festés foglalkoztatta. A Rokokót a millenniumi kiállítás után még többször bemutatták, ismert gyűjtők tulajdonába került. 1975-ben egy árverésen elkelt, és - bár védett volt - nem tudtak hollétéről. Ezen a télen egy zalai gyűjtő szerezte meg, ezúttal pedig egy telefonos vevő vitte el több, vételi megbízással pályázó érdeklődő elől. A festményt újfent védetté nyilvánították.

Az aukción még tizenhat festményt vettek meg egymillió forint feletti áron. Kádár Béla art deco stílusát előlegező, finom színhatású, Két nő a szobában című képe 6,5 millióval az árverés második legdrágább képe lett. Egy másik Kádár Béla-mű, a konstruktív Csendélet nőalakkal az 1,8 milliós kikiáltási árán kelt el.

Perlrott Csaba Vilmos Táncoló aktok tempera-pasztelljének 4,8 milliós indulóárát 5,5 millióra verték fel. Egy jelentős Bortnyik Sándor olajkép, az 1920 körül készült Figura házak között (Vörös nap) a 4,4 milliós kikiáltási áron talált vevőre. Egy 1921-es akvarell-ceruza Bortnyik-kompozíció 950 ezerről 1,4 millióig araszolt. Tihanyi Lajos pálmafás tusrajzáért 2,2 milliót adtak, éppen egymillióval többet a kikiáltási áránál. Csók István Kártyavetője 1,4 millióról 2,4 millióra, Csernus Tibor 1990-es aktja pedig 2,8 millió forintról 4,8 millióra emelkedett.

Rippl-Rónai József akvarell-tus vázlata 550 ezer forintról duplázott 1,1 millióra. A 950 ezerről indított Poll Hugó-pasztell 1,7 milliónál, az ugyanennyiért kínált Scheiber Hugó-lap (gouache-kréta-ceruza) 1,3 milliónál ért célba.

Az alacsonyabbra árazott tételek közül többet is megemelt összegért vittek el, de sokszor csak a kikiáltási ár maradt a vételi ár. A 158 tételből 65 maradt vissza.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Jonathan Levine: Csekély esély
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés