bezár
 

art&design

2010. 03. 29.
Zámbó Jimmy vs drMáriás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mindig újabb utakra merészkedő drMáriás alternatív író, zene- és képzőművész legfrissebb, meghökkentő képeiből nyílik kedden kiállítás Zámbó Jimmy Kazimir Malevics műtermében címmel a budapesti Petrys Galériában.
Az abszurditás világába kalauzoló színes festményekről a művész az MTI-nek elmondta: általuk oldani akarja a kelet-európaival szemben gyakran érzékelhető nyugat-európai kultúrfölény hamis mítoszát.

Kisebbségi érzésünk indokolatlan - állítja drMáriás -, mert a kontinens ezen fertálya sok tekintetben frissebb, tisztább és emellett olyan eredeti gondolatok bölcsője, amelyek élénkítően hatnak a művészetek vérkeringésére is. "A baj abból fakad, hogy kelet-európában kétes értékű politikusok és súlytalan celebek szolgálnak nagy tömegek számára követendő mintául, ami végül általános elbizonytalanodásban, értékvesztésben, végeredményként a társadalmat átható borús szemléletben jelentkezik" - véli a művész.

A kiállításon látható 20 festmény a humor, az irónia, a groteszk eszközeivel kívánja a művészettörténet által eddig sugallt értékrendet felborítani, és identitáserősítő szándékkal egy újfajta megközelítést kínál a szemlélőnek. Erre törekszik a címadó kép is, amely az anyagi világot meghaladó festészet atyja, az orosz Kazimir Malevics által állít emléket az egykori énekesnek - mutatott rá drMáriás.

Sajátos ábrázolásban jelenik meg a vásznon a pornó világából ismert Geronazzo Mária, aki - az alkotó képzelete szerint - a nőkkel nehezen boldoguló Vincent van Goghnak nyújt vigaszt, amiért ő hálából modellként örökbecsű képet festett róla. Figyelemre méltó Kádár János eredeti megközelítésű arcmása Piet Mondrián szabadon értelmezett stílusában, Sztálin Walt Disney műtermében vagy Mao Ce Tung, ahogy dacos arccal álldogál Csontváry magányos cédrusa alatt.

A tévés műsorvezető Joshi Bharatot pedig balettozó légies hölgyként, Edgar Degas francia festőművész stílusában láthatja a közönség. A kiállítás április 23-ig látható. A keddi megnyitón a Tudósok Közgyógyellátó Kamarazenekar játszik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Jonathan Levine: Csekély esély
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés