bezár
 

art&design

2008. 02. 14.
Totál Dada
Bada Dada: Totál érzelemhalál. Bada Dada Tibor antikánon Szombathy Bálint esszéjével.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Totál Dada Megjelent Bada Tibor: Totál érzelemhalál - Bada Dada Tibor anitkánon című képzőművészeti album Szombathy Bálint szekesztésében és az A38 Hajó gondozásában.

"Az első angyal & az utolsó szar" - ez volt Bada Dada kíméletlen önmeghatározása. A másfél ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt képzőművész-zenész-filmes, a magyarországi és vajdasági neovanatgárd egyik legnagyobb, de mindenképpen legegyénibb képviselőjének egyes műveit sokan ismerik, de teljes életművét kevesen. Pedig ez a több korszakon és országhatáron átívelő oeuvre a maga sajátos monumentalitásában, következetességében, kíméletlenségében és szellemességében egészen egyedülálló. Egy kötet keretei között bemutatni szinte lehetetlen. A most megjelent reprezentatív album - benne Bada Dada több száz képe, grafikája, illetve olyan különleges dokumentumok, mint egy kalligrafikus kivitelezésű kézírásos "szerződés" - is pusztán kísérlet e gazdag életmű bemutatására.

Az 1963-ban Újvidéken született művész a kilencvenes évek elején települt át Magyarországra, ahol elsősorban a Tudósok zenekar (melynek tagja, zeneszerzője és szövegírója volt) révén szerzett népszerűséget, többek között a kultikus neodadaista himnusszá előlépett Apa kocsit hajt révén.

E "slágerből" világosan kiszűrődik az a fanyar, ironikus, már-már nonszensz népi dadaizmus, ami Bada Dada művészetét oly egyedivé (és nem mellékesen: iskolateremtővé) teszi. A gyermekrajzokat idéző alakok, a brutális tematika, a szárnyaló alliterációktól hemzsegő képcímek, a nyelvi-vizuális játékosság, a szinesztézia, a kalligrammatikus megoldások érthetővé teszik, hogy hogyan beszélhetünk akár egyetlen pasztellrajz esetében is összművészetről.

A kötetet a művészt fiatal kora óta jól ismerő Szombathy Bálint esszéje vezeti be. Szombathy Bada Dada művészetének kétségkívül legjobb ismerője, az első tévéműsort is ő készítette vele, és az ő tollából származik a Bada Dadát bemutató legalaposabb tanulmány is, mely az újvidéki Hídban jelent meg.

"Bada Dada Tiborról, vele összefüggésben még sok mindent el lehetne mondani, sok mindent le kellene szögezni. Megteszik ezt majd mások, másképpen. Öröm és egyben fájdalom lelkiállapotát hozta rám a rendkívüli feladat, hogy néhai közeli ismerőjeként most elsőként tehettem eleget a pillanat adta lehetőségnek. Személye a lázadó, be nem illeszkedő, provokatív és bomlasztó alkotó archetípusát jelenti számomra, aki kerülte a nagy kompromisszumokat, mígnem az egyik vesztét okozta. Tudjuk, »a halál kamionja mindenkit elgázol«" - írjaSzombathy Bálint.

"E kötet mégis alapvetően és mélységeiben körülrajzolja és körbejárja azt a kreativitástól rogyadozó életművet, amely napjainkig kultúrkörünk egyik legizgalamassabbja és legellentmondásosabbja egyszerre. Bada Dadáét, a festőét és költőét, akit jóformán sohasem díjaztak, mégis mindenki ismeri és szereti Apa kocsit hajt című slágerét, aki hol halál komoly volt, ugyanakkor egyszerre halál komolyan halálosan komolytalan is, aki angyali-pokoli vívódása legvégén beleégette magát a Napba" - mutat rá drMáriás.

Bada Dada: Totál érzelemhalál. Bada Dada Tibor antikánon Szombathy Bálint esszéjével. A38 Kulturális Kht., Budapest, 2008. A kiadvány ára: 4900 Ft.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés