bezár
 

art&design

2010. 04. 02.
Becenévgyűjtő akciót hirdet a Móra-múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Becenévgyűjtő akciót hirdet az április 25-ig, a szegedi Kultúrpalotában látható Robert Capa-kiállítás kapcsán a Móra Ferenc Múzeum.
A Robert Capa eredeti fotói bemutató kiállítást eddig több mint tízezren látták - közölte pénteken Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel. A muzeológus bízik benne, hogy a komoly érdeklődés a következő szűk egy hónapban is folytatódik, így a tárlat nézőszáma eléri a tizenötezret.

Robert Capa Friedmann Endre néven látta meg a napvilágot, s csak a harmincas években választotta művésznévként a Capa megnevezést. Magyar barátai „Cápának” hívták az akkor még igen ifjú fotóst. A haverok úgy vélték, olyan szája volt a már abban az időben is vagány sármőrként feltűnő fiatalembernek, mint egy cápának, innen jött a becézés. Más vélemények szerint a Cápa megnevezés mögött az a gondolat is megbújhatott, miszerint Capa fotográfusként bizony egy igazi ragadozóként volt képes lecsapni témákra. Bárhogy is legyen, a XX. század legendás fotográfusát nem Friedmann Endreként, hanem Robert Capa néven ismerte meg a világ.

A Móra Ferenc Múzeum ebből a Capa-történetből kiindulva becenévgyűjtési akciót hirdetett. A közgyűjtemény munkatársai szerte az országból várják az ismerősi, baráti, családi körben előforduló legkülönlegesebb, legegyedibb, legfurcsább, legérdekesebb beceneveket és a színes megnevezésekhez kapcsolódó történeteket, sztorikat.

Az akcióban résztvevőket Capa-tárlatra szóló ajándékjeggyel jutalmazza a közintézmény, a legjobb történettel előálló „becenév-bejelentők” pedig könyveket kapnak majd. A beceneveket és a sztorikat a capakiallitas@gmail.com címre várják. A sajtóreferens elmondta, a legérdekesebb történeteket – az érintettek hozzájárulásával – a múzeum közzé is teszi honlapján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés