bezár
 

art&design

2010. 04. 04.
Értékes Matisse-képet árvereznek el
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Henri Matisse 18-25 millió dollárt érő Bouquet pour le 14 Juillet 1919 (Virágcsokor 1919. július 14-re) című képét árverezik el a Sotheby's aukciósháznál május 5-én.
A látványos mű az impresszionista és modern művészet remekeiből rendezett aukción kerül kalapács alá. "A művész az I. világháború utáni július 14-e, vagyis a Bastille lerombolásának évfordulójára festette a képet" - mondta el az aukciósház képviselője.

A kép a művész visszatérő optimizmusát sugározza, Matisse ugyanis 1919 előtt pályafutása nehéz időszakán ment keresztül - tette hozzá a szóvivő. Nehezen tudta eladni alkotásait, a kubizmussal és az absztrakt művészettel is hadakozott, ezen túl pedig családi gondok is gyötörték, lánya súlyos beteg volt.

A 116-szor 89 centiméteres festményt Matisse a Bernheim-Jeune műgyűjtő családnak adta el, ők a nyolcvanas években értékesítették. Az elmúlt negyed évszázadban magángyűjtő kezében volt. A 18-25 millió dollárra (3,5-4,9 milliárd forintra) becsült képet az árverést megelőzően Hongkongban, Londonban és New Yorkban is bemutatják.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés