bezár
 

art&design

2010. 04. 04.
Válogatás a múlt év legszebb budapesti ásatási leleteiből az Aquincumi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Van új a föld alatt….: Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből" - címmel nyílik április 16-án az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása, amelynek fókuszában az M0 körgyűrű építéséhez kapcsolódó régészeti feltárások anyaga áll.
A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma immár 14. alkalommal rendez kiállítást az előző ásatási szezon legszebb régészeti leleteiből.

Az Aquincumi Múzeum közleménye szerint az intézmény tavaly közel 40 régészeti ásatást és megfigyelést végzett beruházásokhoz kapcsolódóan a főváros területén. Ezek közül kiemelkedik az M0 körgyűrű déli szakaszán, több ponton végzett kutatás, amely majd négyezer év régészeti leleteit hozta felszínre: bronzkori, szkíta, szarmata, avar és Árpád-kori temetkezéseket, településmaradványokat tártak fel. A Hajógyári szigeten is folytatódott tavaly a feltárás, itt egy középkori uradalmi központ maradványai kerültek elő, érdekes leletanyaggal. A római kori Aquincum temetőinek feltárásai során edények, ékszerek kerültek elő.

A tárlaton bemutatandó közel kétszáz tárgy közül a múzeum közleménye kiemeli az aranylemezkékkel díszített fejdíszt, s egyéb ékszereket - így gyöngysorokat, nyak- és karpereceket, óriási díszes ruhakapcsolótűt (fibulát) láthatnak majd az érdeklődők. Bemutatásra kerül római kori síremlék és bronzszobor, kardok, avar libatojások.

Az őskori és a római kori tárgyakon túl ez alkalommal a Budapesti Történeti Múzeum által frissen feltárt középkori leletanyagot is bemutatják.

A kiállítás egyik érdekességének ígérkeznek a különböző korú sírok rekonstrukciói, illetve egy egészben kiemelt szkíta, kettős csontvázas sír, amely eredeti állapotában tekinthető meg.

"A 2009. évi fővárosi ásatások ismét bizonyították, hogy +van új a föld alatt+: Budapest régészeti öröksége igen gazdag és minden évben tartogat meglepetéseket nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is" - hangsúlyozza a dokumentum.

A tárlat 2011. március 31-ig látogatható az Aquincumi Múzeumban (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés