bezár
 

art&design

2010. 04. 05.
Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának fogásait vették górcső alá kanadai teológusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leonardo da Vinci híres falfestménye, Az utolsó vacsora (1498) még mindig számos titkot rejt - állítják a Montreali Egyetem teológiai karának kutatói, akik a "felszolgált" fogásokat vették górcső alá.
"Azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy miért pont ezeket a fogásokat választotta Leonardo da Vinci, mivel ezek nem felelnek meg a Bibliában leírtaknak. Miért pont kenyeret, halat, sót, citrusféléket és bort látunk az asztalon. S miért borult ki a sótartó pont Júdás előtt, vagy, hogy miért kelesztett kenyeret fogyasztott Jézus és a tizenkét apostol?" - mondta a kutatásokat irányító Olivier Bauer.

Mint a kanadai kutatók rámutatnak, a kiömlő sót általában rossz előjelnek tekintik. Ám mi van, ha a felborult sótartó nem Júdás gonoszságára utal, hanem a rehabilitációját jelenti, hiszen kiválasztották az áruló szerepére - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org ) című tudományos hírportálon.

Miért Júdás az egyetlen, aki előtt üres a tányér, ez azt jelenti-e, hogy eltelt már az étellel, vagy azt, hogy ő az egyetlen, akit nem tévesztettek meg?

A halnak is szimbolikus jelentősége van. Természetesen a legegyszerűbb magyarázat, hogy Jézus élete javarészét a Genezáreti-tó mellett töltötte, s apostolait is a helyi halászok közül választotta ki. Nem lehet viszont pontosan megállapítani, hogy heringet vagy angolnát ábrázolt Leonardo a freskón. Némely szakértő szerint a művész szándékosan csempészett némi kétértelműséget az ábrázolásba. Az angolna olaszul aringa, amit könnyű összetéveszteni az arringával, vagyis indoktrinációval (befolyásolt tanítással). A heringet Észak-Itáliában rengának nevezik, ami egyben vallástagadót is jelent.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés