bezár
 

art&design

2010. 04. 14.
Madame Tussaud 160 éve halt meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A londoni Tussaud Panoptikumba bekerülni - figuraként persze - nem kis dicsőség, hiszen a páratlan gyűjtemény az angol főváros turistacsalogató attrakciója. A panoptikum létrehozója és névadója, Madame Tussaud 160 éve, 1850. április 16-án halt meg Londonban.
Marie Grossholz 1761. december 1-jén Strasbourgban született egy "megesett" szobalány gyermekeként. A kislány apjától, Philip Wilhelm Curtius német orvostól és viaszszobrásztól tanulta a portrékészítést, 18 évesen már megmintázta Voltaire-t, ő készítette Rousseau halotti maszkját, és az üzleti ügyekben is eligazodott.

Curtius nagy sikert aratott a bűnözők arcképcsarnoka című tárlatával, és a forradalom vezetőiről is viaszmást készített. A háború kitörése után a németgyűlölet miatt menekülnie kellett, lánya pedig parókakészítésből tartotta fenn magát. Ehhez a hajat a kivégzettek fejéről szerezte, a híresebb áldozatok fejét hazavitte, s otthon megmintázta.

A terror idején halálra ítélték, fejét már le is borotválták, támogatói az utolsó pillanatban mentették ki a nyaktiló alól. Apja 1794-ben bekövetkezett halála után megörökölte annak gyűjteményét, a következő évben férjhez ment Francois Tussaud-hoz, ezt követően már Madame Tussaud néven ismerték.

1802-ben éppen Angliában mutatta be viaszszobrait, amikor kitört a francia-brit háború, s ő Londonban ragadt. 1804-ben egész kollekciója megsemmisült, de hónapokig tartó munkával ismét elkészítette immár angol hírességekkel kiegészített gyűjteményét. Figuráit ócskásnál vásárolt selyembe, bársonyba öltöztette, és harminc évig járta velük az országot, idővel már két fia társaságában. 1835-ben nyitotta állandó panoptikumát a Baker Streeten, ez 1925-ben leégett, de 1928-ban újra megnyitották a Marylebone Roadon.

Madame Tussaud királyokat éppúgy megmintázott, mint bűnözőket, panoptikumának legnagyobb attrakciója a rémségek kamrája volt. Lépést tartott az eseményekkel, minden új híresség megjelent nála is, de az csak 81 évesen jutott eszébe, hogy saját portréját is elkészítse, bár az eredménnyel - érthető módon - nem volt igazán elégedett. Férje 1848-ban halt meg Párizsban, ő két évre rá követte a sírba.

A Tussaud Panoptikum ma is London egyik legnagyobb turisztikai látványossága, a politikusok mellett egyre több popsztár, filmcsillag és sportoló viaszbábuja is látható itt. Az intézmény vonzereje abban is rejlik, hogy a rajongók közel kerülhetnek kedvenc sztárjaikhoz (legalábbis életnagyságú viaszfiguráikhoz), különösen azóta, hogy mindenkivel szabadon fotóztathatják magukat a látogatók.

A panoptikum rendszeresen kiadja a legkedveltebb és a leggyűlöltebb alakok listáját, az elsőt mostanában Michael Jackson vezette, míg az utóbbi élén általában Hitler áll. A kiállításon még mindig láthatóak Mme Tussaud saját kezű munkái, például Marie Antoinette, Napóleon szobra.
A panoptikum terjeszkedik is, létezik már Madame Tussaud New Yorkban, Las Vegasban, Amszterdamban, Hongkongban és Berlinben is, a tizenegyedik várhatóan 2011 elején nyílik meg Bécsben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés