bezár
 

art&design

2010. 04. 14.
Múzeumba kerülnek a salgótarjáni öblösüveggyár mintatermékei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem vesznek el a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár muzeális értékű termékei, mert a hitelezői választmány hozzájárult, hogy a készlet múzeumba kerüljön - közölte az MTI-vel szerdán Balázs Miklós felszámoló.
Salgótarján egyik legrégebbi gyárának elődjét 1893-ban alapították. A 2006 őszétől R-Glass Hungary Kft. néven működő öblösüveggyár felszámolása múlt év szeptemberétől tart, a gyár döntő részében már leállt a termelés.

Nógrád megye önkormányzata kérte a felszámolót és a hitelezői választmányt, hogy a megyei múzeum tartós letétbe vehesse a muzeális értékű üvegtermékeket. Mintegy 20 ezer darabból álló gyűjteményről van szó, a kézi gyártású termékek az üveggyár tulajdonában vannak.
A Nógrádi Történeti Múzeum - ipartörténeti gyűjteményén belül - állandó kiállításon mutatja majd be a válogatást a nagyközönségnek.

Balogh Zoltán, az intézmény történész-főmuzeológusa az MTI-nek korábban elmondta: a gyár mintatermében tárolják a kézi gyártású termékeket az 1950-es évektől napjainkig. Részei a kollekciónak az "állami időszak" darabjai, például a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára megrendelt csiszolt váza, ott van az öttusa világbajnokság serlege, vagy a George Bush amerikai elnök magyarországi látogatása alkalmából készült kehely. A gyűjteményben van a Kádár János 60. születésnapjára gyártott pohárkészlet is.

Az utóbbi évek termékei az üdítős-, teás-, söröspoharak, a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából készült váza, illetve itt találhatók a Kuvaitba, Szaúd-Arábiába exportált kávés- és teáskészletek is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés