bezár
 

art&design

2010. 04. 16.
Az örökösöket is gazdagíthatják Dalí elárverezett alkotásai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Salvador Dalí örökösei továbbra is részesedhetnek a szürrealista spanyol-katalán festő és szobrász alkotásainak franciaországi eladásából. Az EU-jog szerint ez nem kifogásolható - foglalt állást a luxemburgi Európai Bíróság csütörtökön.
Az 1989 januárjában meghalt Dalí végakaratában a spanyol államra hagyta összes szellemi tulajdonát. Dalí szerzői jogait egy spanyol alapítvány kezeli és ide folynak be a jogdíjból származó összegek is. Ez az alapítvány tett panaszt amiatt, hogy a francia jog alapján Dalí öt törvényes franciaországi örököse megkapja a jogdíjból ott származó pénzt.

Az ügyben a szerzői jogdíjra vonatkozó EU-irányelv értelmezését kérték a bíróságtól. Az irányelvet 2001-ben fogadták el, hogy egységesítsék a műkincspiac szabályozását. Eszerint a művészt és "jogutódját" megilleti, hogy a műalkotások későbbi eladásából részesedjen - progresszív százalékarányban és eladásonként legfeljebb 12 500 euróval (körülbelül 3,2 millió forinttal).

Az Európai Bíróság úgy határozott: az EU-tagállamok maguk is dönthetnek arról saját jogszabályban, hogy egy művész halála után kit illet meg a szerzői jogdíj.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Jon Watts: Pókember: Idegeben
Bánkitó, fesztiválemlék
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés