bezár
 

art&design

2010. 04. 19.
101 évesen kapott elismerést a plakáttervező
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
101 évesen kapott elismerést a "népek közti megértés előmozdításában szerzett érdemeiért" Hans Erni svájci festőművész, grafikus és szobrász, aki 1944-ben plakáton szorgalmazott baráti kapcsolatokat az akkori Szovjetunióval.
Az elismerést szombaton Luzernben, a Svájc-Oroszország Társaság kezdeményezésére nyújtották át a hajdan hosszú évtizedekre kegyvesztetté vált, mára nemzetközileg ismert művésznek.

Az egykori plakátot a svájci kormány betiltotta, mint "hadviselő fél melletti propagandát". A festőt, aki 1939-es Svájc-expó számára készített gigantikus falfestményével vált híressé, "kommunista hazaárulóvá" nyilvánították, megfigyelés alatt tartották és művészetét állami részről bojkottálták - olyannyira, hogy egy általa tervezett bankjegysorozatot még a forgalomba hozatal előtt bezúztak.

Lassú rehabilitálása 1966-ban megkezdődött, de a legtöbb svájci galéria és múzeum még hosszú évekig bojkottálta a kommunizmusból és a Szovjetunióból időközben kiábrándult művészt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés