bezár
 

art&design

2010. 04. 19.
Római kori szobrokat tártak fel Macedóniában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augustus császár márványszobrának fejét, valamint egy szobortorzót tártak fel a macedóniai Stobi romvárosban, a mai Gradszko mellett.
Az ábrázolásmódból ítélve a műalkotások a Kr.u. I-II. századból származnak, és a feltételezések szerint a korai császárkor uralkodóit megörökítő sorozat részeként készültek egy helyi templom számára - olvasható a http://macedoniaonline.eu című angol nyelvű macedón hírportálon.

Stobi (Stoboi) a Paeonia nevű macedóniai vidék legjelentékenyebb városa volt az Erigon folyó (ma Crna folyó) mellett. A város a Dunát az Égei-tengerrel összekötő főút, a Via Egnatia mentén feküdt, így mind kereskedelmi, mind katonai szempontból stratégiai fontosságú település volt. A várost elsőként Livius római történetíró említi Kr.e. 197-ben.

Augustus uralkodása alatt (Kr.e. 31 és Kr.u. 14 között) egyaránt nőtt Stobi kiterjedése és lakossága. Kr.u. 69-ben római municipium lett, amiről a Municipium Stobensium feliratos pénzérmék tanúskodnak.

A későbbiekben a település a Macedonia Salutaris provincia fővárosává vált, ahol Theodosius római császár Kr.u. 388-ban időzött.

Kr.u. 479-ben Thedorik keleti gót király seregei kifosztották a várost, amelyet aztán újjáépítettek. 518-ban nagy erejű földrengés rombolta le. A település infrastruktúráját és gazdaságát a balkáni avar-szláv inváziók semmisítették meg véglegesen a VI. században.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés