bezár
 

art&design

2010. 04. 27.
Májusfát állítanak a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén is felállítják a májusfát, a tavasz, a természet megújulásának és a szerelemnek a jelképét a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol egész napos programmal elevenítik fel a hagyományhoz kötődő népszokásokat.
Páll István, az intézmény igazgatója kedden az MTI-nek elmondta, hogy a szalagokkal, boros flaskákkal díszített májusfát, amelyet egykor, május elsejére virradó éjjel a legények állítottak a lányos házak, főként szerelmük otthona elé, táncos mulatozással kísérve helyezik el a skanzenben. A valamikori faállítás vidám szertartását, amely a szerelem hónapjának újbóli elérkezését és az eladósorba került lányok kérőjelöltre találását is jelezte, a nyíregyházi Margaréta tánccsoport tagjai idézik fel délelőtt 11.00 órától.

Utána a múzeumfaluba kilátogatók közösen óriásrajzot készíthetnek a tavasz szépségét, a természet örökös megújulásának állandóságát hirdetve. Az ikonszerű "festményre" ki-ki saját elgondolását pingálhatja a szerelem hónapjáról, május szépségéről, boldogság iránti vágyáról.
Az egész napos programban felelevenítik a hagyományos falusi gyermekjátékokat is, így rendeznek gólyalábon és medvetalpon járást, diótörést, patkó- és karikadobó viadalt is. Harcművészeti bemutató szintén lesz, csakúgy, mint bábszínházi előadás, a Burattino Bábegyüttes Az elrejtett kincs című darabját láthatja a nagyérdemű.

A vállalkozó kedvű látogatókat lovaglás, szekerezés, íjászat és kézműves udvar is várja, bárki kipróbálhatja népművészeti mesterségbeli hajlamait. A kezdő amatőrjelöltek még segítséget is kaphatnak, hiszen tucatnyi népművész mester tart bemutatót a szakma rejtelmeiről.

Az alkalomra befűtik a sóstógyógyfürdői múzeumfalu portáin található régi kemencéket is, amelyekben házi sült tésztákat készítenek a hozzáértő, akár a szakácsművészi címre is joggal pályázható asszonyok. A valamikori receptek alapján készült kalácsokból természetesen kóstolót rendeznek a régi ízek kedvelőinek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés