bezár
 

art&design

2010. 04. 28.
Maffiamúzeumok háborúja Las Vegasban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két rivális, egymással koncepciójában is versengő maffiamúzeum nyílik hamarosan Las Vegasban - adták hírül amerikai lapok. Az egyikben a látogató kóstolót kap a gengszterromantikából, a másik pedig el kívánja oszlatni az alvilágot övező mítoszt.
A Las Vegas Mob Experience (Las Vegas-i Maffiaélmény) az év végén nyitja meg kapuit, a 165 millió dollárért renovált patinás Tropicanában, a csillogó hotelektől és kaszinóktól szegélyezett Stripen, amelyet a múlt század közepétől a nyolcvanas évekig a szervezett alvilág tartott ellenőrzése alatt - jelentette a The New York Times.

Megálmodója a hírhedt és véres kezű chicagói gengszterfőnök, Sam "Momo" Giancana 74 éves lánya, Antoinette McConnell. A hajdan "Maffiahercegnőként" emlegetett asszony egy ismert bűnözőket képviselő ügyvéd özvegye.

Az élményparkszerű expozíción a látogató bejárhatja a maffiataggá avatáshoz, vagy a virtuális likvidáláshoz vezető utat. A Mob Experience nem lesz a klasszikus értelemben vett múzeum, de maffia Disneyland sem, inkább egy egyfajta szórakoztató, sok műszaki megoldással támogatott, legalább másfél évig nyitva tartó, interaktív kiállítás - írta a Las Vegas Sun.

A Giancana-lány múzeumában nemcsak üveg alatt elhelyezett tárgyak lesznek láthatók, hanem például egy géppisztoly helyett a fegyverrel lövöldöző gengszter hologramja.

A vetélytárs, a Las Vegas Museum of Organized Crime and Law Enforcement (a Szervezett Bűnözés és a Bűnüldözés Los Angeles-i Múzeuma) 42 millió dolláros szövetségi, állami és városi hozzájárulásból létesül a kopottas belvárosban. Az egykori szövetségi bíróság helyreállított épületében létrehozandó intézmény jövő márciustól fogadja majd a látogatókat.

A múzeum mentora Oscar B. Goodman polgármester, aki maga is gengsztereket védett, a többi között azt a Tony "Hangya" Spilotrót, aki 1975-ben meggyilkolta Giancanát, amikor azt beidézték tanúskodni egy szenátusi meghallgatásra a maffia és a CIA közötti kapcsolatról.

A két, még meg sem nyílt múzeum előzetes csatározására jellemző, hogy a Tropicanában ki fogják állítani Spilotro Goodman nevére kiállított csekkjeit. Sőt, tanácsadónak leszerződtették a Hangya özvegyét, és felvásárolták a bandita hétköznapjairól készült amatő filmeket is.

"Nincs versengés köztünk, mert mi vagyunk az igaziak " - közölte a nyilvánvaló konkurencia ellenére a The New York Timesszal Goodman.
A háromszintes, csaknem 1600 négyzetméter alapterületű "igazi" maffiamúzeum az ígéretek szerint feketén-fehéren, romantikától mentesen kívánja bemutatni az amerikai gengsztervilágot. Itt is lesz interaktivitás: az érdeklődőkről például a tárgyalóteremben ujjlenyomatot vesznek.

De egyebek mellett itt lesz kiállítva az a fal is, amelyem Al Capone embereinek géppisztolysorozatai ütöttek lyukakat az 1929-es Valentin-napi Mészárláskor. (A falat, amely előtt Chicagóban az ír bandavezér, Bugs Moran embereit végezték ki, téglákra szétszedve őrizték mostanáig.)

A várható látogatók számát a Mob Experience áll jobban az egyelőre csak elméleti vetélkedésben: míg az "igazi" múzeumban évi 600-800 ezer látogatóra számítanak, itt kerek egymillióra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés