bezár
 

art&design

2010. 04. 28.
Újra betyárokat toboroznak Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton és vasárnap újra törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol ismét Betyártoborzót rendeznek.
Zelena András, a park kommunikációs munkatársa elmondta, e két napra visszatérnek a letűnt idők Ópusztaszerre, ahol a látogatók is cselekvő részeseivé válhatnak a betyárok és pandúrok harcának, maguk is kiállhatják a betyárpróbákat.

A vendégeket tudós pásztorok okítják majd szállásépítésre, pásztorétek-készítésére. Az érdeklődők az igazi "betyáros" mesterségek titkait is megismerhetik: lesz ostorkészítő, a cifrálkodó menyecskék míves szegedi papucsot, a hetyke legények pörgekalapot csináltathatnak. Patkol a kovács, készül az ezüstpityke, s kiderül, mi is az a slambuc. Az ínyencek pedig gomolyát kóstolhatnak.

Az izgalmakba belefáradt vendégeket a szép csárdásné fogadja a "Becsali" csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak. Szombaton azokat, akik bírják, napnyugta után pásztortűz, muzsika, táncház várja.

A dédapáink világát megelevenítő ópusztaszeri skanzen puskaporos levegővel telik meg ezen a két napon. Vasárnap kora délután felvonul az összes hagyományőrző lovas, majd a huszárok a szabadságharc egy csatáját idézik meg. Ezt a Puszták Népe Lovas Viadal ópusztaszeri futama követi, ahol az ország legkiválóbb betyárjai küzdenek meg a fődíjért, Rózsa Sándor disznólábpisztolyának másolatáért.

Mindkét nap kézművesvásár várja a vendégeket, akik megtekinthetik a szabadegyházi Juhász Imre a pásztoréletet bemutató magángyűjteményéből rendezett kiállítást is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés