bezár
 

art&design

2010. 04. 29.
Békefestmény a Nyíregyházi Főiskolán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nyíregyházi Főiskolára érkezett annak a békeszimbólumnak egyik darabja, amely a háború, az éhínség és nemzetek közötti viszálykodás elleni küzdelemre, és az emberi jogok fontosságára hívja fel a világ figyelmét.
A német képzőművészek által egy éve útjára indított World-Wide-Art For Human Rights And Peace nevet viselő kezdeményezésben Irina Baladina Békefestmény című alkotásának azonos méretűre vágott darabjait juttatják el a világ kétszáz országába. A festményrészleteket hordozólapra rögzítik, a hátulján számozással és kézjeggyel látták el, majd ezeket úgynevezett békehírnökök viszik el az országokba, s olyan helyen függesztik ki, amelyek e projekt szellemiségét tükrözik.

A festménydarabot Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora szerdán vette át ünnepélyes keretek közt Kányási-Hidvics Katalin békehírnöktől, aki elmondta: azért került ide a festmény egy része, mert a világbajnoki címet elnyerő campus szellemiségét méltónak találták arra, hogy őrizze a béke jelképét.

A főiskola Bessenyei-aulájában elhelyezett műalkotásrészlet öt évig lesz megtekinthető. A projekt résztvevői abban bíznak, hogy ez idő alatt történik olyan esemény a világban, amely a festmény eszméjét előrelendíti. Ekkor a békehírnökök begyűjtik a darabokat és újra egységes képpé állítják össze, majd azokon a helyeken állítják ki, ahol őrizték a szimbólumokat. Hasonló festménydarabok lelhetők fel az egyiptomi piramisok lábánál, Olaszországban a dolceacquai hídnál, vagy Jemenben, a Szanaai Nemzeti Múzeum ajtaján.

Az artprojekt másik eszméje, hogy a művészet az a kulturális szegmens lehet, amely közelebb hozhatja a különböző országok népeit, hiszen ez a történelem kezdete óta egyetemes a földön.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés