bezár
 

art&design

2010. 05. 07.
Négy ország neoavantgárd művészeinek közös tárlata Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar, horvát, szerb és lengyel képzőművészeti egyesületek kétéves közös programjának eredményeként kiállítás nyílik a négy ország művészeinek az 1970-es években készült, tiltott munkáiból szombaton Zágrábban.
A művészetnek mindig van következménye című 2 éves program záró kiállítása kapcsolódik a zágrábi szabadság napjához, mert a horvát fővárosban 1945. május 8-án ért véget a II. világháború, másrészt a tárlat kötődik a szocializmus témáját feldolgozó, Felforgató filmek című zágrábi filmfesztiválhoz, amely május 25-ig tart.

Hegyi Dóra, a tárlat magyar kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a vezetésével működő www.tranzit.hu, a horvát WHW, a szerb www.kuda.org nonprofit szervezetek és a Muzeum Sztuki Lódz a horvátok vezetésével közösen pályáztak két évvel ezelőtt az Európai Unió Kultúra 2007-2013 nevű programjához támogatásért.

A zágrábi Új Galériában - amely a Kortárs Művészeti Múzeum egykori épülete volt a történelmi felsőváros egyik barokk palotájában - a tárlat magáról a kiállításról mint műfajról szól, amikor a szocializmus világában a kortárs művészet a második nyilvánosságban (lakásokon, templomokban) jelenik meg, mivel a neoavantgárd alkotásokat a kezdetektől, a 60-as évek végétől "felforgató" címkével látták el és betiltották - foglalta össze Hegyi Dóra.

A magyar konceptualista művészek közül Erdély Miklós és Maurer Dóra 1977-ben elindított FAFEJ (Fantáziafejlesztő gyakorlatok) című munkáit, Erdély Miklós Morálalgebra, más címen Szolidaritási akció nevű rekonstruált alkotását láthatja a közönség.

Pauer Gyula konceptuális és performance művész, látványtervező, szobrász a Nagyatádon tölgyfából faragott 131 darab Tüntetőtábla erdő című műve dokumentációval és rekonstruált formában lesz látható a zágrábi tárlaton - jegyezte meg a kurátor.

Hegyi Dóra büszke arra, hogy a térség államainak kis képzőművészeti egyesületei készítettek közös kutatási projektet, a tanulmányokból szöveggyűjteményt adnak ki angolul, és ez hiánypótló kötet lesz Magyarországon. A zágrábi kiállításra - amely június 2-ig tart nyitva - pedig összefoglaló katalógus jelenik meg angol és horvát nyelven.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés