bezár
 

art&design

2010. 05. 08.
Elveszett Raffaello-festményt találtak Modenában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Raffaello talán utolsóként festett alkotása került elő a modenai Este-képtár raktárából. Értékét 30 millió euróra becslik.
"Felfigyeltem erre a 30 x 40 centiméteres festményre. Miért helyezték díszes, aranyozott képkeretbe? Aki ezt a keretet választotta, ismerte az alkotás értékét!" - számolt be felfedezése körülményeiről a közép-olasz Reggio Emilia tartomány műemlékvédelmi főfelügyelője, Mario Scalini, aki a modenai Este-képtár raktárában Raffaello-festményt talált. 27 ezer alkotás között akadt meg a szeme az urbinói mester festette gyönyörű Szűz Mária-arcon. Scalini szerint Raffaello legutolsó, befejezetlen művéről van szó.

A Madonnának csak az arca készült el, mivel néhány nappal a mű elkezdése után, 1520 nagypéntekén, Raffaello elhunyt.

A Szűz Máriát Canossa hercege rendelte meg, és a képet Raffaello műhelyének legtehetségesebb tanítványa, Giulio Romano fejezte be. A kész alkotás ma a madridi Pradóban látható Modenai gyöngyszem címmel.

A Raffaello festette eredeti az 1500-as évek közepén került Modenába, Luigi d'Este bíboros gyűjteményébe. Az Este-képtár 1663-ban készített nyilvántartásában az akkori udvari festő feljegyzett egy Raffaello festette női arcot, de erre később semmilyen más utalás nem történt. A raktár mélyén eltűnt.

Scalini nem csak szemére bízta annak a megállapítását, valóban Raffaello-képről van-e szó. A festmény származását a pisai Art-Test laboratóriumban a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg, többek között ultraibolya sugarakkal világították át. A reneszánsz festmény harmadik évezredbeli röntgenjét végző Anna Pelagotti elmondta: a festmény két kéz munkája. Giulio Romanóé, aki hozzányúlt a képhez. A legelső réteg azonban Raffaellóé, aki a Szűz Mária-fejet eredetileg egy háromszögben helyezte el.

A laboratóriumi vizsgálatok után Scalini kétséget kizárva állítja, hogy Raffaello-festmény került elő. A képet még a restaurálási laboratóriumban vizsgálják, innen a modenai Este-képtárba viszik vissza - a raktárnál méltóbb helyre. Az eredményeket Scalini május 27-én összegzi. A kép értékét legalább 30 millió euróra becsüli.

"Nemrég egy hasonló Raffaello-rajzot 29 millióért árvereztek el, és ez többet ér" - mondta Scalini, hozzátéve, hogy a képen végzett tudományos munkát Emilia Romagna egyik pénzintézete finanszírozta, mivel az Este-képtár három éve nem kap támogatást.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés