bezár
 

art&design

2010. 05. 14.
Újjá éled a leégett Tihanyi Művésztelep
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két hónappal a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepének leégése után, az egyetem és a tihanyi önkormányzat együttes erővel állt neki a műemléki védettséget élvező épület megújításának, amely több tíz millió forintos beruházást jelenthet. A tervezést Ferencz István, építész végzi, aki a művésztelep eredeti tervezője is egyben.
A Magyar Képzőművészet Egyetem és a Tihanyi Önkormányzat megegyeztek, hogy közös erővel újítják fel a márciusban leégett műemlék épületet. A több tíz millió forintos kár, a tűzoltóság megállapítása alapján, nem emberi mulasztás következménye. A rendőrségi vizsgálat még nem zárult le.

Az egyetem vezetősége Ferencz István, Kossuth-díjas építészt kérte fel, hogy készítse el a terveket, amely felkérést önzetlenül el is vállalta. A tervek alapján készülnek majd el a megfelelő pályázatok, hogy ezek segítségével helyre lehessen állítani az épületet. „A pályázatok útján történő felújítás a legcélravezetőbb. Viszont ez a lehetőség hosszú folyamatot vetít elénk. Ezért gondolkodunk azon, hogy olyan támogatókat keressünk, akiknek számít, hogy egy ilyen értékű több, mint 180 éves épület, a régi pompájában tündököljön. Ha egy ilyen lehetőség adódna, gyorsabb ütemben épülhetne újjá az épület.” – hangsúlyozta Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

2010. március 17-én hajnalra virradóra égett le a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepének egyik műemléki védettséget élvező épülete. A károk felmérése még folyamatban van és a tűzoltóság megállapítása szerint nem emberi mulasztás okozta a történteket.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés