bezár
 

art&design

2010. 05. 14.
Valószínűleg megtalálták Caravaggio maradványait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olasz kutatók valószínűnek tartják, hogy a 400 évvel ezelőtt elhunyt olasz festőművész, Caravaggio földi maradványait találták meg egy toszkánai tömegsírban.
A tudósok egyebek között radioaktív szénizotópos kormeghatározással vizsgálják a tömegsírban talált csontokat, amelyek közül az egyik csontváz egy 37 és 45 év körüli férfié lehetett, és abban az időszakban halhatott meg, amikor Caravaggio.

A kutatócsoport vezetője, Silvano Vincenti pénteken elmondta, hogy ezekben a csontokban ráadásul magas ólom és más a festékekben használatos fémeket mutattak ki. A vizsgálatokat most DNS-tesztekkel folytatják, amelyeknek várhatóan két hét múlva lesz eredménye.

Michelangelo Merisi, azaz Caravaggio 1610. júliusában hunyt el 39 évesen Porto Ercoléban, halálának okát és pontos helyszínét mindmáig homály fedi. Egyes szakértők szerint a festő egyszerűen összeesett a néptelen tengerparton, mások szerint számos ellenségei egyike tehette el láb alól. Akadnak szakértők, akik szerint dokumentumok tanúskodnak arról, hogy a művészt Porto Ecoléba való megérkezése után kórházba vitték, és az ispotályban hunyt el pár nappal később.

Amennyiben betegség végzett a festővel, felvetődik a malária lehetősége, amely gyakori vendég volt a XVII. századi Porto Ecoléban, de nem kizárt a szifilisz sem, hiszen közismert, hogy Caravaggio férfiprostituáltakkal tartott fenn kapcsolatot.

A művésznek azonban nem voltak gyermekei, ezért az összehasonlító genetikai vizsgálatokhoz a festő távoli oldalági rokonait próbálják felkutatni szülővárosában, Caravaggióban. A Merisi családnév ugyanis mindmáig igen ritka, ami viszonylag szűkre szabja a potenciális rokonok körét.

Szkeptikusok szerint viszont négy évszázad alatt annyira felhígulhatott a rokonság DNS-e, hogy lehetetlenné teszi az azonosítást, ráadásul az olyan nyomok, mint a magas ólomszínt, sem jelentenek egyértelmű bizonyítékot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés