bezár
 

art&design

2010. 05. 14.
Megnyitott a szegedi borfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A borrendek felvonulásával vette kezdetét péntek este a borfesztivál Szegeden, a tíznapos gasztronómiai seregszemle, amelyen idén csaknem százötven borász vesz részt, a vidék legnagyobb ilyen eseménye.
A város főterén felállított faházakban mind a huszonkét hazai borvidék nedűiből kóstolhatnak – a rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint – a "borértő" szegediek.

A résztvevők között a hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatja be remekeit: a látogatók megkóstolhatják a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is.

Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhatnak a vendégek a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt.

A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van.

A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál "bajnokának" a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészet 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszert bornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.

Különdíjat kapott a Font pincészet 2009-es Kunsági kékfrankos rozéjáért, a Béla borászat 2008-as kései szüretelésű Imre-hegyi nektárjáért, a Nyakas pincészet 2007-es Budai rieslingjéért, a gyöngyöstarjáni Benedek pince 2009-es kékfrankos rozéjáért, a soltvadkerti Frittmann testvérek 2009-es kékfrankos rozéjukért, valamint a szegedi Újvári Mihály 2009-es cserszegi fűszereséért.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés