bezár
 

art&design

2010. 05. 20.
Mohamed-karikatúrák miatt blokkolja Pakisztán a Facebookot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook ideiglenes blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek.
"Az istenkáromló viselkedés miatt a bíróság utasítja a kormányt, hogy május 31-ig bezárólag tiltsa le a Facebookot" - mondta el az egyik panaszt benyújtó ügyvéd szerdán. Sok muszlim ugyanis a vallásalapító Mohamed bárminemű ábrázolását sértésként értékeli.

A döntést kritizálók szerint a bíróság ezzel a lépéssel túllőtt a célon. A Nayatel internetszolgáltató főnöke szerint a teljes internetes oldal blokkolása elsősorban a fiatal netezők haragját vívja majd ki.

A rajzverseny szervezői a szerdán még elérhető Facebook-oldalukon elmondják, számukra ez a dolog elsősorban a véleményszabadságról szól. Tervezett versenyük elsősorban annak a muszlim bloggernek adott válasz lett volna, aki nemrég a South Park című rajzfilmsorozat producereit fenyegette meg. "Nincs joguk korlátozni a szólásszabadságunkat és fenyegetéssel hallgatásra kényszeríteni minket" - írják a szervezők a közösségi oldalon.

2005-ben a Jyllands-Posten című dán lapban megjelent Mohamed-karikatúra világszerte tiltakozások sorozatát váltotta ki, ezek mintegy ötven ember halálát okozták.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés