bezár
 

art&design

2010. 05. 20.
A megújuló Magyar Nemzeti Galéria művészetstratégiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2010. május 20-án, Csák Ferenc a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója tájékoztatást adott a Magyar Nemzeti Galéria rövid-, közép- és hosszútávú terveiről. Az alábbiakban az MNG sajtóanyagát adjuk közre...
A megújulás előtt álló Magyar Nemzeti Galéria 2010-es kiállításai folytatják az intézmény elmúlt években megalapozott kiállítási stratégiáját. Eszerint továbbra is kiemelt fontosságú, hogy jelentős magyar művészeinkről monografikus kiállításokat rendezzünk, hogy a nemzetközi anyagot bemutató tárlataink a magyar művészettel összefüggésben jelenjenek meg, s hogy egyes korszakok művészetét új megvilágításba helyezzük. Emellett törekszünk arra, hogy a régi művészettől a kortárs művészetig lehetőleg minél több korszak anyagát tárjuk a látogatók elé. 2010-es kiállításaink közül a Kovásznai György életmű-tárlat egy majd harminc éve elhunyt „kortárs” művész munkásságának nagyszabású bemutatója.

Az olasz Fortunato Depero életmű-kiállításán az olasz futurizmus magyar avantgárd művészekre gyakorolt hatását is nyomon követheti a látogató, ezzel mintegy új kontextusba kerül mind Depero, mind a kortárs magyarok művészete. Felicien Rops, a belga szimbolizmus nagy alakja Zichy Mihállyal való kapcsolata és Magyarországon készült grafikái miatt érdekes itt a Magyar Nemzeti Galériában. A modern magyar kereskedelmi plakát kiállítása, vagy a XIX. Nemzet és művészet. Kép és önkép című nagy bemutatónk egy-egy korszak, egy-egy műfaj, vagy tematika újszerű feldolgozását ígérik.

A középtávú, 2011-2013 közötti kiállítási stratégiánkban is ezt a hagyományt szeretnénk folytatni. Monografikus tárlataink sorát Markó Károly, Ferenczy Károly, Derkovits Gyula kiállításaival folytatjuk, s bizonyos értelemben ehhez kapcsolódik a Rippl-Rónai és Maillol barátságát feldolgozó bemutatónk is. Izgalmas tematikus tárlatnak ígérkezik 2013-as enteriőr-kiállításunk, vagy a Párizs és a közép-európai festészet kapcsolatát vizsgáló bemutatónk. A közép-európai régió felé való nyitás része a kortárs horvát szobrászati kiállításunk. Szélesebb nemzetközi összefügést jelenít meg az 1945 utáni magyar művészemigrációról szóló tárlatunk. A címeres emlékek kiállítása a régi magyar művészetből meríti anyagát, a művészi grafika nagy korszakát áttekintő kiállításunk pedig egy igazi korszak-kiállítás, mely egyben betekintést nyújt gyűjteményeink rejtett kincseibe. Két kortárs művészeti kiállításunk pedig elsősorban esélyegyenlőségi szempontból érdemel figyelmet.

A magyar művészet külföldi reprezentációja szempontjából sorsdöntőnek ígérkezik idei októberi kiállításunk a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). Jóllehet itt a Szépművészeti Múzeumból válogatott kiállítási anyaggal együtt jelennek meg a magyar művészet remekművei, ettől a kiállítástól a klasszikus magyar művészet erőteljesebb elismerését várjuk. Folytatjuk erdélyi kiállításainkat is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban rendezett kiállításaink mindig nagyszámú látogatót vonzanak.

Miközben kiállítási politikánk a Magyar Nemzeti Galéria értékes hagyományaira épít, a múzeum arculatában és megjelenésében olyan változások várhatóak, amelyektől azt reméljük, hogy a magyar képzőművészet legnagyobb gyűjteménye, itt a város legszebb helyén az eddigieknél nagyobb figyelmet és megbecsülést kap majd. Első lépésként szeretnénk bemutatni új logónkat és új grafikai arculati terveinket. Az év utolsó harmadában pedig megkezdjük a méltán kritizált főbejárati fogadócsarnokunk átalakítását. Olyan bejárattal szeretnénk fogadni látogatóinkat, amely méltó kiemelkedő minőségű gyűjteményeinkhez, s amin keresztül vendégeink egy jó hangulatú, barátságos és komoly kulturális élményt nyújtó helyre lépnek be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés