bezár
 

art&design

2010. 06. 02.
Pompeji új életre kel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új épületeket nyitottak meg a pompeji ásatásokon, és a technológiának köszönhetően életre kelnek a villák ókori lakosai is.
Julius Polybius pompeji szenátor fehér tógában (olaszul) köszönti a látogatókat egykori otthona bejáratában. Háromdimenziós hologram kelti életre családjával együtt a Kr. u.79-ben a Vezúv kitörésekor meghalt villatulajdonost, és hangok (a rabszolgák kiabálása), zajok (a szökőkút vízcsobogása), falra vetített tárgyak, rekonstruált bútorok segítenek megérteni, hogyan is éltek Pompeji lakói a várost betemető vulkáni esőig.

A régészet a technológiával egyesült a pompeji ásatásokon, ahol egymás után nyitják meg kapuikat a hosszú restaurálással újjávarázsolt ókori épületek. A Bőségről elnevezett főúton áll a Polybius-ház, melyben az üszkössé égett bútorok alapján a régészek újra be tudták rendezni az ókori villa konyháját is.

A látogatókat Polybius kíséri teremről teremre egészen addig a helyiségig, ahol családja és szolgái közül 13 ember halt meg. A Vezúv kitörésekor itt vesztette életét a felesége kezét szorító Polybius is és egy gyermekét váró 16 év körüli lány.

Az egykori lakosok hétköznapi életét, a természeti katasztrófával szembeni magatartását mutatja be a Szemérmes szerelmesek háza is. A pékséggel egybekötött lakóház arról a párról kapta a nevét, mely az egyik freskón szemérmes csókot vált. Itt a turisták egyenesben követhetik a régészek által végzett munkát. Az épület érdekességének számít a mai pizza sütésére is alkalmas kemence és az öszvérek mumifikált tetemét őrző istálló.

"Pompeji él" - hangoztatta az ásatási terület élére kinevezett kormánybiztos, Marcello Fiori, cáfolva a nemzetközi szakmai körökben a pompeji régészet hanyatlásáról szóló híreket. Nyitás elôtt áll Lucius Vetutius Placidus meleg italokat áruló üzlete (thermopolium) és a nagy színház, melyet június 10-én koncert avat fel, Riccardo Muti karmester vezénylésével.

A villák látogatásához 5 eurós különjegyet kell váltani, kötelező online helyfoglalással. Újdonság a megvilágított ásatások éjszakai látogatása, valamint a gyalogos vagy biciklis körtúra, azokon az egykori várost övező földutakon, melyeket az ókori és mai pompeji parasztok használtak és használnak most is.

Hogy Pompeji él, azt a régészeti területen szüretelt Villa dei misteri nevű bor is bizonyítja, és az a kert, mely a Festők villájában talált ókori pollenekkel és gyökerekkel virágzott újra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés