bezár
 

art&design

2010. 06. 06.
Londonba költöznek a Sixtus-kápolna Raffaello által tervezett faliszőnyegei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A londoni Victoria and Albert Museumban állítják ki szeptembertől azt a négy Raffaello tervei alapján készült faliszőnyeget, amelyek a Sixtus-kápolnát díszítik.
A faliszőnyegek az eredeti, életnagyságú vázlataikkal, az úgynevezett Raffaello-kartonokkal együtt láthatók majd a múzeumban. A Raffaello Santi (1483-1520) által a gobelinek szövéséhez előre elkészített alapfestmények már 1865 óta a londoni intézmény tulajdonában vannak, és ez lesz az első alkalom, hogy a terveket és a kész szőnyegeket egyszerre csodálhatják meg a látogatók.

Mark Jones, a Victoria and Albert Museum igazgatója elmondta, mindez "egy csodálatos lehetőség a reneszánsz mesterművek újraegyesítésére". A szeptemberben megnyíló hathetes kiállítás egybeesik XVI. Benedek pápa Nagy-Britanniába tervezett történelmi látogatásával.

Raffaellót még X. Leó pápa (1475-1521) bízta meg a falikárpitok terveinek elkészítésével, amelyeket aztán Brüsszelben szőttek meg a pontos vázlatok alapján, majd visszaküldtek Rómába. A tíz darabból álló faliszőnyeg-sorozatból sajnos mindössze a most kiállításra kerülő négy kárpitnak maradtak fenn a vázlatai.

A faliszőnyegek a Vatikáni Múzeum, a kartonok pedig a brit királynő tulajdonát képezik. Az összesen hét darab tervrajz még Viktória királynő uralkodása idején került a múzeumba egy hosszú távú kölcsönnek köszönhetően, és sérülékenységük miatt nem is lehet őket elszállítani az intézményből. A kiállításra szóló jegyek ingyenesek és július 1-étől kaphatóak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés