bezár
 

art&design

2010. 06. 06.
A brit képzőművészek új nemzedéke a londoni Saatchi múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brit képzőművészek feltörekvő nemzedékének szentelt kiállítás nyílt a héten a londoni Saatchi múzeumban azzal a bevallott céllal, hogy megtalálják Damien Hirst vagy Tracey Emin utódjait.
A Newspeak: British Art Now című kiállítás Charles Saatchi gyűjtő 1997-es vitatott, Sensation című tárlata folytatásának tűnik. Akkoriban az a tárlat indította el pályájukon a brit képzőművészet új csillagait, akik Young British Artists (YBA) csoport néven váltak ismertté. Charles Saatchi az elsők között vásárolt alkotásokat Damien Hirsttől, aki napjainkban a leggazdagabb kortárs művész, vagy kollégájától, Tracey Emintől.

A brit gyűjtő ez alkalommal mintegy száz installációt, festményt, szobrot vagy fényképet mutat be brit vagy Nagy-Britanniában élő művészektől, de egyetlen videofelvétel sincs, jóllehet ez a kortárs alkotók egyik leggyakrabban használt tömegkommunikációs eszköze.

A művek nagyon különböző hatásokról tanúskodnak, de kevésbé politikusak és jóval kevésbé akarják sokkolni a látogatókat, mint az elődök alkotásai.

Barry Reigate bemutatott képeit a graffiti és rajzfilmfigurák ihlették. Sigrid Holmwood hagyományos svéd jeleneteket festett meg fluoreszkáló árnyalatokkal. John Wynne alkotása egy monumentális "installáció 300 hangszóróra, gépzongorára és porszívóra", egy sajátos szobor, amely egyszerre hat a fülre és a szemre.

Ryan Mosley tarka és időtlen karneváli figurákat ábrázoló festménysorozattal jelentkezett. Ihletőjük azok a mesterművek voltak, amelyeket a National Galleryben tanulmányozott, amikor ott dolgozott biztonsági őrként. Lynette Yiadom Boakye szúrós szemű alakjaival szarkasztikus képek képzeletbeli jeleneteit festette meg. A kiállítás legfiatalabb résztvevője, az 1989-ben született Eugenie Scrase egy fémkerítésbe fúródott fatörzsdarabbal mutatkozik be, amire az utcán bukkant séta közben. Ezzel a művével megnyerte a School of Saatchi ifjú művésztehetségeinek televízióban is közvetített versenyét.

A Newspeak: British Art Now című kétrészes kiállítás első fele október 17-ig látható a londoni Saatchi múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés