bezár
 

art&design

2010. 06. 07.
Minden idők legnagyobb összértékű festményárverésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Gustav Klimt és Vincent van Gogh képei is kalapács alá kerülnek a Christie's június végi londoni árverésén, mely a brit fővárosban valaha tartott legnagyobb összértékű festészeti aukció lehet.
Az Impresszionisták és modern művészet című árverésen 63 festmény kerül kalapács alá; a június 23-án tartandó aukció összbevétele előzetes becslések szerint elérheti a 231 millió fontot (80 milliárd forintot). Ez jóval meghaladná az eddigi 147 millió fontos rekordot, melyet a rivális Sotheby's aukciós ház állított be idén februárban.

Az eladásra szánt tételek között találni Claude Monet vízililiom-sorozatának egyik 1906-os darabját, valamint Picasso rövid kék-periódusának gyümölcsét, az Angel Fernandez de Soto (Az abszintivó) című alkotást. Mindkét festmény becsült ára 30-40 millió font (10,4 - 13,9 milliárd forint).

A műkincspiacot elsősorban a Picasso-festmény eladása tartja izgalomban, miután az andalúz festő 1932-ben készült Akt, zöld levelek és szoborportré című alkotása a múlt hónapban 106,5 millió dolláros (25,6 milliárd forintos) rekordáron kelt el New Yorkban.

A Sotheby's is hasonlóan nagyszabású árverésre készül a brit fővárosban június 22-én, melynek összbevétele az előzetes becslések szerint 101-148 millió font lesz. Az árverés központi tétele Édouard Manet egyik önarcképe; a francia festő mindössze két önarcképet festett, ezek közül is csak a most kalapács alá kerülő van magánkézben.

A két vezető aukciós ház sorra döntötte meg az árverési rekordokat az elmúlt hónapokban; elemzők szerint a piac fellendüléséhez elegendő volt, hogy rendkívül vagyonos magánszemélyek és intézmények egy maroknyi csoportja a globális gazdasági válság ellenére továbbra is lát fantáziát a műkincsekben.

A hagyományosnak számító európai és észak-amerikai vevők mellett Kínából, a Közel-Keletről és Oroszországból is egyre inkább érdeklődés mutatkozik a legértékesebb alkotások iránt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés