bezár
 

art&design

2010. 06. 08.
Hungaria Sacra: balassagyarmati kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentekhez kötődő, Magyarországon fellelhető ábrázolásokat mutatják be a balassagyarmati Palóc Múzeumban pénteken kezdődő kiállításon; a tárlat anyagát 29 gyűjteményből válogatták.
A Hungaria Sacra című kiállítás az Öltöztetős ábrázolások és szakrális textilek Közép-Európában című sorozat második része, amelyben a magyarországi gyűjtés anyagát teszik közzé - mondta Lengyel Ágnes, az intézmény főmuzeológusa kedden az MTI-nek.

A múlt évben a Palócföldet mutatták be a Boldogasszony fehér fátyolával című kiállításon, jövőre a nemzetközi gyűjtésből terveznek tárlatot.
A december 18-ig látogatható kiállításon öltöztetős szobrokat, zárda- és kolostormunkákat, fém- és aranyszálas hímzéseket, díszített ereklyéket, valamint népi készítésű Mária-házakat láthatnak a látogatók. A Mária-házak üvegezett kis szekrénykék, amelyekben a kegyszobrok öltöztetett másolatait helyezték el.

A Hungaria Sacra a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósult meg, a rendezvényre közösen pályázott a Palóc Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

A kiállítás anyagát 29 gyűjteményből válogatták, köztük a tihanyi Bencés Apátsági Múzeumból, az andocsi Mária Kegytárgy Gyűjteményből, a Néprajzi Múzeumból, a celldömölki és a gyulafirátóti katolikus plébániáról.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés