bezár
 

art&design

2010. 06. 08.
Hungaria Sacra: balassagyarmati kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentekhez kötődő, Magyarországon fellelhető ábrázolásokat mutatják be a balassagyarmati Palóc Múzeumban pénteken kezdődő kiállításon; a tárlat anyagát 29 gyűjteményből válogatták.
A Hungaria Sacra című kiállítás az Öltöztetős ábrázolások és szakrális textilek Közép-Európában című sorozat második része, amelyben a magyarországi gyűjtés anyagát teszik közzé - mondta Lengyel Ágnes, az intézmény főmuzeológusa kedden az MTI-nek.

A múlt évben a Palócföldet mutatták be a Boldogasszony fehér fátyolával című kiállításon, jövőre a nemzetközi gyűjtésből terveznek tárlatot.
A december 18-ig látogatható kiállításon öltöztetős szobrokat, zárda- és kolostormunkákat, fém- és aranyszálas hímzéseket, díszített ereklyéket, valamint népi készítésű Mária-házakat láthatnak a látogatók. A Mária-házak üvegezett kis szekrénykék, amelyekben a kegyszobrok öltöztetett másolatait helyezték el.

A Hungaria Sacra a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósult meg, a rendezvényre közösen pályázott a Palóc Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

A kiállítás anyagát 29 gyűjteményből válogatták, köztük a tihanyi Bencés Apátsági Múzeumból, az andocsi Mária Kegytárgy Gyűjteményből, a Néprajzi Múzeumból, a celldömölki és a gyulafirátóti katolikus plébániáról.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés