bezár
 

art&design

2010. 06. 09.
Andy Warhol festett BMW-je Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy Andy Warhol által festett BMW-versenyautó is megtekinthető a Művészetek Palotájában szerda este megnyíló BMW Art Car kiállításon.
A már hétfő óta látogatható tárlat Warhol 1979-es modellje köré szerveződik, az autó az épület előcsarnokában látható. A New York-i pop-art művész saját kezűleg festette meg a versenyautót az autógyár 1975-ben életre hívott kortárs gyűjteményének negyedik darabjaként - olvasható a BMW Magyarország szerdai közleményében.

Gálig Zoltán művészettörténész szerint az autó egyedi részét képezi a BMW Art Car programnak, mivel ez volt az első olyan alkotás, amelyet egy művész teljes egészében saját kezűleg festett. "A korábbi alkotások esetében a művészek az autó 1:5 arányú modelljét tervezték meg, majd segítőik közreműködésével alkották meg a végleges művet" - idézi a közlemény a pop-art szakértőt, aki a kiállítást is megnyitja.

A BMW Art Car program keretében kortárs művészek saját stílusuk alapján alakítottak át autómodelleket, amelyek a müncheni BMW Múzeum állandó kiállítása mellett a világ más neves múzeumaiban is megfordultak, köztük a párizsi Louvre, a velencei Palazzo Grassi, a sydneyi Powerhouse Museum, valamint a New York-i és a bilbaói Guggenheim Múzeum termeiben. A kollekció legújabb darabját, Jeff Koons alkotását idén június 1-jén Párizsban mutatták be.

A június 30-ig nyitva tartó budapesti kiállításon a maga valójában csak Warhol autója tekinthető meg, a gyűjtemény további 8 tagját 30 centis modellautók formájában állítják ki - tájékoztatta Jávor Dániel, a BMW Magyarország vállalati kommunikációs szakértője az MTI-t.

Az összesen 17 autóból álló gyűjtemény - többek között David Hockney, Jenny Holzer, Roy Lichtenstein, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Andy Warhol és Jeff Koons alkotásai - fotók, leírások, videók és a művészekkel készített interjúk formájában elevenedik meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés