bezár
 

art&design

2010. 06. 10.
Pénteken kezdődik a 6. Berlini Biennále
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ami kívül vár címmel mutatja be péntektől a kortárs művészet 45 képviselőjének munkáit a 6. Berlini Biennále, amelynek ezúttal a bécsi Kathrin Rhomberg a kurátora.
Rhombergnek a kortárs alkotók közül az amerikai Mark Boulost, a brit Phil Collinst, a svájci Marcus Geigert, a török Nilbar Gürest, valamint a német Michael Schmidtet is sikerült megnyernie a rangos eseménynek.

A biennále szerdai bemutatkozásán Bernd Neumann kultúráért felelős német államminiszter elmondta: a kiállítás a "kortárs művészeti élet világítótornya", amely Németország-szerte és azon túl is sugároz. "A művészet a bátorság és a kreativitás laboratóriuma" - tette hozzá.

Az augusztus 8-ig tartó biennále a német fővárosban hat ponton lesz jelen, túlnyomórészt Berlin felkapott színes negyedében, Kreuzbergben.
A bemutatott alkotások ellenszegülnek a valóságtól való elfordulás növekvő tendenciájának - mutatott rá Rhomberg. "A kiállítás célja, hogy a látogatókat visszavezessük a világunkba, arra, ami kívül vár" - magyarázta a kurátor.

Az idei biennálén feleannyi a részvevő, mint két évvel ezelőtt. Rhomberg a válogatás során a "redukció és a koncentráció elveit" tartotta szem előtt. "Fontos volt számomra az is, hogy megzavarjam az uralkodó nyugati képet. Talán sok minden van a biennálén, ami zavaró, de egyben lenyűgöző és varázslatos is" - fejtette ki a szakember.
Az esemény keretében a berlini Múzeumszigeten lévő Alte Nationalgalerie kiállítást szentel az 1815 és 1905 között élt Adolph Menzel német realista művésznek.

A Berlini Biennále ötletét a velenceiből merítették. A kultúra támogatásáért felelős szövetségi alapítvány 2006 óta 2,5 millió euróval támogatja a projektet, amelynek minden alkalommal új kurátort nyernek meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés