bezár
 

art&design

2010. 06. 10.
Ráncfelvarrás a világ legnagyobb Buddha-szobrán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb tatarozásra szorul a világ legnagyobb Buddha-szobra a kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban.
A 71 méter magas Lösani (Leshan) Buddha 1949 óta most esik át hetedszer "ráncfelvarráson": rendbe kell hozni felületét, meg kell szabadítani a dudvától és be kell tapasztani az időjárás viszontagságai okozta repedéseket.

A sziklába vésett óriásszobrot gondozó helyi bizottság még az idén megvizsgálja a Buddhát, és előreláthatólag jövőre kezdődik meg a műalkotás felújítása - közölte Peng Hszüe-ji (Peng Xueyi), a lösani kulturális relikviákat kezelő intézet igazgatója.

A Tang-dinasztia uralma alatt, a VIII.-IX. században 90 év alatt faragták ki a szobrot a part menti sziklából a Miancsiang (Mianjiang), Csingji (Qingyi) és a Tatu (Dadu) folyók találkozásánál. Az ülő Buddhát egy hatalmas faszerkezet védte ötszáz éven keresztül az esőtől és a napfénytől. Az építmény megsemmisült az egymást követő háborúkban, ezért a XV. századtól kezdve az özönvízszerű monszunesők, a szél és a szubtropikus időjárás kikezdte a műalkotás felületét.

A Lösan városában, Szecsuan délnyugati részén található szobrot az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete (UNESCO) 1996-ban a világörökség részének nyilvánította.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés