bezár
 

art&design

2010. 06. 13.
Múzeumok éjszakája - Fiatal művészek gálája, megnyíló börtönkapuk Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiatal táncosok és zenészek mutatkoznak be június 19-én a Múzeumok éjszakáján a győri Városi Művészeti Múzeumban, a városi levéltár pedig megnyitja a látogatók előtt pincéjét, az egykori városi börtönt, amelynek leghírhedtebb rabja a lőcsei fehér asszony volt.
Bana József, a levéltár igazgatója az MTI-nek elmondta: a levéltár műemlék épülete három évszázadon keresztül városházaként működött. Pinceszintjén alakították ki az egykori börtönt, amely máig megőrizte a középkori börtön sajátosságait, beosztását, duplasoros vasrácsát.

A Múzeumok éjszakáján életre kel a lőcsei fehér asszony legendája - emelte ki az igazgató, felidézve, hogy Géczy Julianna pere 1713-ban kezdődött, és ügyében két év elteltével hirdettek ítéletet. Az alagsori börtönben, katonai őrizet mellett várta sorsa beteljesedését.

A Városi Művészeti Múzeum az Esterházy-palotában ad helyet a nagyígéretű ifjú tehetségek kibontakoztatásáért tevékenykedő Artist of Art Alapítvány gálaestjének, amelyen a Győri Balett ifjú művészei és a bécsi No Limit dzsesszformáció muzsikusai mellett Szabó Gergely textiltervező és Törőcsik Katalin iparművész munkáival is találkozhat a közönség - közölte Grászli Bernadett múzeumigazgató.

A Xantus János Múzeum M. Nagy Szilvia grafikusművész képzelt lényekről, dinoszauruszokról készült időszaki kiállításával várja egyebek között az érdeklődőket. A tárlathoz kapcsolódóan rajzversenyt is hirdetnek, s a legsikeresebb munkákat megjutalmazzák - mondta Csécs Teréz igazgatóhelyettes.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés