bezár
 

art&design

2010. 06. 13.
Elfeledett gyűjteményt árverez a Sotheby's
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Impresszionista és modern képekből álló, sokáig elveszettnek hitt gyűjteményt kínál eladásra Londonban és Párizsban a Sotheby's aukciósház.
A 140 műalkotás, köztük festmények, nyomatok és rajzok az Ambroise Vollard párizsi műkereskedő tulajdona volt, aki fontos szerepet játszott mások mellett Renoir, Cézanne, Picasso és Matisse pályájának előmozdításában.

A gyűjteményt 1939-ben letétbe helyezték egy párizsi bank páncéltermében, és csak negyven évvel később bukkantak rá. Évtizedekig nem tudtak róla, mert Erich Slomovicot, Vollard egyik ismerősét, aki a bank őrizetére bízta az alkotásokat, 1942-ben a nácik meggyilkolták.

A legértékesebbnek tartott árverési tétel André Derain francia festő egyik 1905-ben készült képe, ezt 15 millió euróra (több mint 4 milliárd forintra) becsülték, de komoly bevételt várnak Cézanne, Degas és Renoir műveitől is. Cézanne Émile Zola íróról festett portréja, Degas három ritka monotípiája és Renoir egyik nyomata kerül kalapács alá.

Derain festményét június 22-én Londonban árverezik el, amikor Manet egyik önarcképét is eladásra kínálja az aukciósház 30 millió fontért (több mint 10 milliárd forintért), a Vollard-gyűjtemény többi darabját pedig június 29-én Párizsban bocsátják áruba.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés