bezár
 

art&design

2010. 06. 14.
Kiállítás mutatja be Andy Warhol vallásos oldalát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andy Warhol kevésbé ismert, vallásos oldalát, valamint az ebből táplálkozó művészetét mutatja be a New York-i Brooklyn Múzeum péntektől látható új kiállítása.
Az Andy Warhol: The Last Decade (Andy Warhol: Az utolsó évtized) a művész nyolcvanas években készült absztrakt alkotásait, köztük Az utolsó vacsora változatait mutatja be.

A pop-art egyik leghíresebb képviselőjeként Warhol frivol, arcátlan és hivalkodó stílusáról volt ismert, azt azonban kevesen tudták róla, hogy hívő görög katolikus ember volt.

"Csak legközelebbi bizalmasai tudták, hogy vallásos volt, és gyakran járt misére" - mondta Sharon Matt Atkins, a Brooklyn Múzeum (Brooklyn Museum) kurátora. Warhol egy Felső East Side-i, a híres-hírhedt Factory-tól távol eső templomot látogatott.

Atkins elmondása szerint Warhol, miután betöltötte az ötvenet, újraértékelte pályafutását, és alkotásaiban egyre inkább teret engedett a vallásos témáknak. Akkoriban jelent meg nála saját halála elkerülhetetlenségének gondolata is.

A művész a halála előtti évben, 1987-ben több mint száz művet készített, amelyekhez Az utolsó vacsora című falfestményt vette alapul Leonardótól. A tárlaton látható alkotások közül három is monumentális méretű, hosszuk 7,6 és 10,7 méter közötti. A legnagyobb vásznon 112 Krisztus-portré szerepel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Jonathan Levine: Csekély esély
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés