bezár
 

art&design

2010. 06. 22.
Nem dolgozhat a Gázai övezetben Oliviero Toscani
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megtagadta Oliviero Toscani olasz sztárfotós kérését Izrael, hogy a blokád alatt álló Gázai övezetben dolgozhasson.
A milánói fotográfus Emberi faj című projektjén dolgozik. "Engedélyt kértem, hogy Gázában fotózhassak, de Izrael nemet mondott. Órákon keresztül tárgyaltunk. A funkcionáriusok azt mondták, csak emberi jogi szervezetek, diplomaták és újságírók mehetnek a területre, én viszont művész vagyok" - mondta el a fotós a Corriera della Sera című milánói napilapnak.

"Amikor 1994-ben Gázába látogattam, megkérdezték, miért akarok embereket fényképezni. Azt válaszoltam: mert szépek. Meg voltak lepődve, de akkor megadták az engedélyt. Mostanra minden lényegesen rosszabb lett" - mondta el az ismert fotós.

Toscani kifejtette: azért utazott a Gázai övezetbe, hogy az emberi fajt fotózza. Szeretné, ha ezek a fotók szolgálhatnának Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin államfő következő találkozójának hátteréül.

Toscani sokkoló reklámkampányaival vált világszerte ismertté. Többek között a Benetton divatmárka számára készített munkáival szerzett magának hírnevet.

Sok kritika érte, mivel a homoszexualitás, a rasszizmus és értelmi sérült emberek is szerepet kaptak képein. Nagy vihart kavart többek között egy újszülött csecsemőről, egy AIDS-betegről, vagy egy megölt jugoszláv katona véráztatta ruhájáról készített fotója.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés