bezár
 

art&design

2010. 06. 23.
Romániában lehet Közép-Európa legrégebbi barlangfestménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európa nyugati részén háromszáznál is több helyszínen látható barlangrajz, Közép- és Kelet-Európa ezzel szemben nem bővelkedik az őskori művészet e hagyatékaiban. Francia kutatók és román barlangászok azonban most egy új díszített falú romániai barlang felfedezéséről tettek bejelentést. A festmények kora meghaladhatja a 30 000 évet.
Eddig szinte semmit nem tudtunk a közép-európai barlangfestészetről - mondta Jean Clottes, Franciaország vezető barlangrajzkutatója, az UNESCO és műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) szakértője a Science magazin hírportálja szerint (http://news.sciencemag.org).

Eddig Románia egyetlen barlangja, a harminc évvel ezelőtt felfedezett Cuciulat dicsekedhetett csak falfestményekkel, pontosabban két állatábrázolással. Közép- és Kelet-Európában ezen kívül csupán az Urálban ismert még két festett barlang. Valószínűleg a barlangrajzok egyike sem idősebb 15 000 évnél.

Az új barlangot, Coliboaiát szintén mintegy harminc éve találták meg a Románia északnyugati részén elterülő Apuseni Natúrparkban, eredeti felfedezői azonban nem láttak állatábrázolásokat, a feltárást ugyanis nehezíti a felszín alatti folyó, amely a termek többségét ellepi.

Román barlangászok tavaly szeptemberben búvárfelszereléssel térképezték fel a barlangot, és ekkor lettek figyelmesek a rajzokra. Egyeseket csak a vízben fekve, épp csak fejüket kiemelve tudtak elérni. A féltucatnyi ábrázolás - egy ló, egy bölény, két medvefej és két orrszarvú feje - igen hasonlít a nyugat-európai motívumokhoz.

Májusban egy francia szakemberekből álló csapat Clottes vezetésével megerősítette, hogy őskori alkotásokról van szó. A víz valószínűleg megsemmisíthette a többit. Clottes becslése szerint a rajzok kora 23 000 és 35 000 év közé tehető.

A román hatóságok védelem alá helyezték a barlangot, és tervek születtek egy kutatási programra, amelyet Clottes és a Romániai Barlangkutató Szövetség elnöke, Viorel Traian Lascu vezetne.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés