bezár
 

art&design

2010. 06. 24.
153 millió font bevétel egyetlen este
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen 153 millió fontért (52,5 milliárd forintért) cseréltek gazdát impresszionista és modern műalkotások a Christie's legutóbbi londoni árverésén. Ez a legmagasabb bevétel, amelyet nagy-britanniai művészeti aukción valaha elértek egyetlen este alatt.
Pablo Picasso 1903-ban készült képe, az Ángel Fernández de Soto portréja - más néven Az abszintivó - 34,8 millió fontért (csaknem 12 milliárd forintért) kelt el. A spanyol művész korai, kék korszakának egyik ritkaságát előzetesen 30-40 millió fontra taksálták, ez volt az aukció legdrágábbra becsült tétele. Az alkotást Andrew Lloyd Webber világhírű brit zeneszerző árvereztette el, a befolyt összeg a nagy-britanniai művészetet és kultúrát támogató alapítványát gazdagítja.

Gustav Klimt Női arckép (Ria Munk portréja III) című képe, amelyet az osztrák festő 1917-18-ban készített és egyike utolsó nagy női portréinak 18,8 millió fontért (6,4 milliárd forintért) cserélt gazdát, túlszárnyalva az aukciósház 14-18 millió fontos várakozását. A kép tavaly került vissza a linzi Lentos múzeumból az eredeti tulajdonos örököseihez, miután bebizonyosodott, hogy az alkotásra a nácik tették rá a kezüket a II. világháború alatt, így közvetve rajtuk keresztül jutott az intézmény gyűjteményébe.

Picasso egy másik képe, a Le Baiser (A csók) a becsült érték felső határán, 12,1 millió fontért (több mint 4 milliárd forintért), Vincent van Gogh holland festő Parc de l'hopital Saint-Paul (A Szent Pál kórház parkja) című alkotása pedig 9 millió fontért (mintegy 3 milliárd forintért), a várakozásoknak megfelelő áron kelt el. Henri Matisse francia festő Nu a la chaise longue (Pihenő akt) című képe 6,6 millió fontot (több mint 2 milliárd forintot) ért el. Egon Schiele osztrák festő egyik önarcképe 1,38 millió fontot (csaknem 474 millió forintot) ért meg új tulajdonosának.

Claude Monet francia festő 1906-ban készült Nymphéas (Tavirózsák) című alkotására viszont nem jelentkezett vevő. Az aukciósház előzetesen 30-40 millió fontra (10-14 milliárd forintra) becsülte leütési árát.

A szerda esti árverés ennek ellenére 153 millió fontos (52,5 milliárd forintos) csillagászati bevétellel zárult, megdöntve ezzel az előző, 147 millió fontos (50,4 milliárd forintos) rekordot, amelyet a rivális aukciósház, a Sotheby's állított fel februárban egyetlen este alatt Londonban.

"A világ minden részét képviselő licitálók, akik ezen az estén ráígértek egymásra, bebizonyították, hogy a műkincspiacnak változatlanul óriási a vonzereje" - értékelte Giovanni Bertazzoni, a Christie's impresszionista és modern műveket gondozó felelőse a kiemelkedően sikeres aukciót.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés