bezár
 

art&design

2010. 06. 24.
Az első magyar monográfia Beöthy István szobrászról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először készült magyar nyelvű monográfia Beöthy István magyar születésű, de Párizsban élt szobrász munkásságáról. Passuth Krisztina Széchenyi-díjas művészettörténész kötetét, amely az Enciklopédia Kiadó gondozásában jelent meg, pénteken mutatják be a KOGART Házban.
Passuth Krisztina az MTI-nek elmondta: azzal az elhatározással kezdett a monográfia megírásához, hogy megismertesse a magyar közönséggel Beöthy István szobrászművészt, aki Jászapátiban gyerekeskedett, majd Rippl-Rónai és Vedres Márk műhelyében tanult, később a képzőművészeti főiskolán végzett, s 1926-ban Párizsban telepedett le.
A Beöthy-kötet 150 oldalas, mintegy 200 műtárgyfotót tartalmaz, s további 150 kis képet a szobrokról, mellettük a leírásukkal. A kötetbe bekerült egy francia szerző még soha nem publikált Beöthy-életműkatalógusa, a művész egy vázlatkönyve, amely 151 szobor leírását tartalmazza, és egy olyan lista, amely rögzíti - hol magyarul, hol franciául -, kinek adta el egy-egy alkotását.

Passuth Krisztina 15 évig élt Franciaországban, így kapott anyagokat francia gyűjtőktől és kutatott a Francia Művészeti Levéltárban, ahol nagy Beöthy-anyagot őriznek. Megtalálta a szobrász elméleti munkásságának egyik fontos tanulmányát, az Aranysor című írást, amely ugyan franciául jelent meg, de magyar nyelvű eredetijét a levéltár őrizte, így az is bekerülhetett a monográfiába.

Mint a művészettörténész megjegyezte, Beöthy soha nem szakadt el a magyar művészeti élettől, több előadást tartott Párizsban magyar művészekről, így Csontváryról, ennek a kézirata is a könyvbe került. Magyarországon 1936-ban állított ki a francia muzikalistákkal, 1938-ban pedig a párizsi magyar absztraktok csoportjával, 1947 után az Európai Iskolával. A művész a II. világháború alatt részt vett a francia ellenállási mozgalomban, röplapokat sokszorosított, 4-5 linóleummetszete is előkerült Párizsban, és ez is gazdagítja a kötetet.

Passuth Krisztina elment Jászapátiba is, hogy fölkeresse azokat a helyeket, ahol Beöthy István a gyermekkorát töltötte. A helyi múzeumban ott áll egy korai szobra, és a temetőben is található egy általa készített síremlék.

Eddig egy német nyelvű monográfia jelent meg Beöthy Istvánról, és egyetlen magyar nyelvű katalógus 1983-ban, amikor a Magyarországon alig ismert szobrásznak az első életmű-kiállítása volt Pécsett és Budapesten. A most megjelent könyv 2-3 hónap múlva franciául is napvilágot lát - mondta a művészettörténész.

A Beöthy István című kötet bemutatójára a művész unokái elhoznak egy-két eredeti szobrot, Passuth Krisztina egy tulajdonában levő rajzot mutat be, és bele lehet lapozni Beöthy két elméleti főművébe, a La Série d'Or és a Le probléme de la Création című írásába - tette hozzá a Beöthy-könyv szerzője.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés