bezár
 

art&design

2010. 06. 25.
Eltávolították Sztálin szobrát a grúziai Gori főteréről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az éjszaka leple alatt, péntekre virradóra elszállították Sztálin szobrát a néhai szovjet diktátor szülővárosa, a grúziai Gori főteréről.
A szobor eltávolításáról előzetesen nem tettek bejelentést, feltehetően azért, mert népharagot válthatott volna ki, ugyanis a grúz nép egy jó része még mindig nagyra becsüli és tiszteli Sztálint.

Rendőrök igyekeztek megakadályozni, hogy a helyszínre siető újságírók megörökítsék, amint leemelik a talapzatról a szobrot.

A hat méter magas, bronzból készült szobrot Sztálin 1953 márciusában bekövetkezett halála előtt helyezték el a Tbiliszitől 80 kilométerre nyugatra lévő kisváros főterén. A volt Szovjetunió területén a gori Sztálin-szobor volt az utolsók egyike, amely emléket állított a néhai diktátornak.

A szobrot a közelben lévő, annak idején ugyancsak Sztálin tevékenységének megörökítésére épült múzeum udvarán helyezik el. A szobor helyén a 2008-as orosz-grúz háború áldozatainak állítanak emlékművet. A grúz kulturális minisztérium pályázatot írt ki az "orosz agresszió áldozatait" ábrázoló emlékműre.

Gori az orosz hadsereg műveletében jelentős veszteségeket szenvedett el, de főterében, a szoborral együtt nem esett kár.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés