bezár
 

art&design

2010. 06. 25.
Egyedülálló Warhol-kiállítást készítenek elő Szlovákiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges biztonsági intézkedések mellett készít elő Andy Warhol műveiből kiállítást a szlovákiai Kassán egy galéria, amely az Egyesült Államokból kap kölcsön alkotásokat a tárlatra.
Lena Lesková, a Kelet-szlovákiai Galéria igazgatója szerint a kiállítás megvalósításának költségei elérik a 100 ezer eurót (28,4 millió forintot).

A tárlat a pop-art művészet ikonjának negyven alkotását vonultatja fel, ebből 24 a pittsburgh-i Andy Warhol Múzeumból érkezik. A műveket első alkalommal mutatják be Szlovákiában, ahonnan Warhol szülei származtak.

A művész "valamennyi, az édesanyjához kapcsolódó rajzát elhozzuk Szlovákiába. Ezek jellemzően fekete-fehér alkotások" - tájékoztatott Lesková.

Az augusztus 6-án, a művész születésnapja alkalmából nyíló kiállítás az Andy Warhol and Julia címet kapta. Az elnevezés arra utal, hogy az anyjával való kapcsolatán keresztül akarják bemutatni az egykori extravagáns művészt.

A kiállításra a pozsonyi Nemzeti Galériából, valamint a kelet-szlovákiai Medzilaborce városában működő Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumból is érkeznek alkotások Kassára. A művész szülei Medzilaborce közelében éltek, a településen 1991-ben nyílt meg a múzeum, amely a maga nemében az első volt; a pittsburgh-i intézményt, amely Warhol mintegy négyezer alkotását őrzi, csak három évvel később hozták létre.

A kassai szervezők változatos kísérő programokkal várják a látogatókat, többek közt homokstrand is készül a galériában, ahol az érdeklődők beleolvashatnak Warhol könyveibe és megnézhetik filmjeit is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés