bezár
 

art&design

2008. 04. 09.
Szabad Kuba?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabad Kuba? A BBC által közölt felmérés szerint a 21. század elején minden 35. emberből lett menekült. Ha valamennyien egyetlen helyre költöztek volna, abból a világ ötödik legnagyobb állama lenne. Riportfotók, melyek művészi értékét elsősorban az adja, hogy a fotós kitüntetett pillanatban volt jó helyen.
Jakab Magda fotókiállítását Szobolits Andrea, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője nyitotta meg 2008 március 19-én a Mai Manó Kávéházban. A kiállítás két részből áll.

Fotó: Jakab MagdaA külső szobában havannai életképeket látunk. Kuba nosztalgikus arca, a kirakat, amit minden turista ismer. Ezek az életképek azonban a főváros turisták által kevésbé látogatott részein készültek, és bár Kuba ismert image-e látható rajtuk, a fotók atmoszférája mégis baljóslatú. Ha belépünk a belső szobába, rá is jövünk, miért.

Fotó: Jakab MagdaA belső szobában a Karib-tengeren hányódó kubai menekültek fotói láthatók, melyeket Jakab Magda 2006-ban egy amerikai óceánjárón készített, ahol fotósként dolgozott. A hajó útjába akadt tutaj utasainak már napok óta elfogyott az ivóvizük, és csak hányódtak a tengeren. Egy éjszaka útjukba került az amerikai kirándulóhajó, amelynek fáklyákkal jeleket adtak. A hajó legénysége észrevette őket, és felsegítették őket a hajóra. Bár így a kubaiak a szomjanhalástól megmenekültek, céljukat nem érték el. A turistahajó következő kikötője Grand Cayman volt, ahol nem fogadták be őket, az azt követő pedig Mexikó egy kis szigete, Conzumele, ahol a menekülteket átadták a mexikói hatóságoknak, akik vélhetően hazatoloncolták őket. Jakab Magda képei megörökítik a kis tutajt, és a hajóra felsegítés pillanatait, amikor a menekültek azt hitték, révbe értek.

Fotó: Jakab MagdaJakab Magda néhány munkája elérhető az Etnofotón.

Jakab Magda kubaiakról szóló fotókiállítása a Mai Manó Kávéházban (1065 Budapest, Nagymező u. 20.) látható 2008 április 19-ig
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szilagyi-Nagy Ildiko --


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés