bezár
 

art&design

2010. 06. 27.
Rágógumi-ragasztás az Uffizi-képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékbe viszik el magukkal a firenzei képtárak falainak darabjait a turisták, és cserébe megrágott rágógumit hagynak a múzeumokban. A műemlékek igazgatói nem győzik fizetni a költséges tisztítást.
Vandáloknak tartják a firenzei képtárak igazgatói a bejáratuknál hosszú sorokban kígyózó látogatókat. "Nincs finomabb kifejezés azokra, akik a belépésre várva azzal töltik az időt, hogy unalmukban leszedik az épület külső és belső falairól a festéket. Kezdetben csak kapargatták, most már egész faldarabokat törnek le. Szuvenírként viszik el magukkal"- panaszolta az Akadémiai Képtár (Galleria dell'Accademia) igazgatója, Franca Faletti.

A Michelangelo világhírű alkotását, a Dávid-szobrot őrző firenzei múzeum igazgatójának elege van a romboló turistákból. "A képtár XVIII. századi épületének fala leginkább a telefirkált, majd széthordott berlini falra emlékeztet. Hiába festjük újra, pár órán belül ismét ott ragyog a falon a felirat, hogy itt járt Gianni, vagy hogy Stefania szereti Francescót!" - számolt be Faletti, megjegyezve, hogy a turisták a Dávid-szobor közelében sem tudják tartóztatni magukat. Hiába a kamerák és teremőrök, a michelangelói alkotást övező falak is a látogatók emlékbe hagyott üzeneteivel vannak tele. A képtár vezetője szerint a megoldás az lenne, ha graffitivel festenék le legalább a külső falat, így a turisták nem tudnának ráírni, bár a színes falvédő nem igazán illene az Accademia épületéhez. Addig is évi 15 ezer euróba kerül a képtár falainak tisztítása.

"A képtár falát hazavivő turistánál is rosszabb a rágógumis"- tette hozzá az Uffizi-képtárat vezető Antonio Natali. Elmondta, hogy a folyosókon és a termekben elég megfordítani a látogatók pihenésére szolgáló székeket: alsó részük tele van az odaragasztott rágógumi-maradványokkal. "Persze még mindig jobb, mintha a képekre vagy a szobrokra ragasztanák rá, de annyi van a ragacsból, hogy havonta kell eltávolítanunk. Évi 10 ezer euróba kerül" - mondta el Olaszország harmadik leglátogatottabb múzeumának igazgatója. Az Uffizi-képtárat évente 2 millióan keresik fel; az Akadémiai Képtár a 2008-as adatok szerint az ötödik volt a legtöbb jegyet eladó olasz múzeumok rangsorában.

Két évvel ezelőtt történt, hogy egy japán diáklány a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore loggiájának márványfalára fekete filctollal felírta a nevét. Szintén turistaként itt járt honfitársai fedezték fel a vandalizmust, a feliratot lefényképezték és elküldték a japán sajtónak. A szigetország közvéleményének felháborodására a fiatal lánynak hazájától és Firenze városától is bocsánatot kellett kérni szégyenletes tettéért.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés