bezár
 

art&design

2010. 06. 28.
Új múzeumegyüttes nyitja meg kapuit ősszel Kölnben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három múzeumot egyesítő, új kulturális komplexum nyitja meg kapuit október 22-én Köln belvárosában.
A létesítmény a világ különböző kultúráit bemutató Rautenstrauch-Joest múzeumot, a középkori művészetnek szentelt Schnütgen múzeumot, valamint a gyerekeknek és fiataloknak szóló, interaktív Junior múzeumot kapcsolja össze. A komplexum tervezése és építése 15 éven át tartott és 61,3 millió euróba (több mint 17 milliárd forintba) került. Megnyitóját építési gondok miatt többször is elhalasztották.

"Köln egyetlen székhelyen most három fontos múzeumot gyűjtött egybe" - mondta a beruházásról Georg Quander, a város kulturális referense, hozzátéve, hogy "az egyedülálló gyűjtemények itt méltó és ugyanakkor korszerű helyet kapnak."

Az új Rautenstrauch-Joest múzeum egy monumentális téglaépület, külsőleg klinkertéglákból álló, erődítményszerű homlokzata határozza meg. Az építészek, a braunschweigi Heiner Sendelbach és Uli Schneider olyan téglafajtát választottak, amely a kiégetéskor mindig más jellegű felszínt és színezetet kap, a sárgától a kékig. Minden kő más, méretei ellenére emiatt tűnik mégis élőnek az óriási homlokzat.

A vaskos épülettömböt egy nagy előcsarnokba torkolló világítóudvar szeli át. Már ott áll - még becsomagolva - a múzeum büszkesége, az indonéziai Celebesz szigetéről való rizsmagtár. Az előcsarnokból szép kilátás nyílik a román stílusú Szent Cecília templom - a jócskán megnagyobbított Schnütgen múzeum díszének - fákkal beültetett udvarára. Németország középkori művészetének legjelentősebb gyűjteményei Kölnben találhatóak, de a kiállítótér hiánya miatt a Schnütgen múzeum eddig műkincsállományának csak tíz százalékát tudta bemutatni.

A Rautenstrauch-Joest múzeum az 1897-ben elhunyt Wilhelm Joest kölni világutazó hagyatékából jött létre. Ez a tehetős családból származó nyelv- és természettudós vagyonokat költött egyiptomi, marokkói, ceyloni, indiai, thaiföldi, malajziai és csendes-óceáni expedíciókra. Vanuatu szigetén halt meg 45 éves korában trópusi lázban. Gyűjteményét testvére, Adele Rautenstrauch örökölte, aki azt a városnak adományozta. A múzeumra kezdetben a gyarmati idők szelleme nyomta rá bélyegét, később néprajzi múzeumként működött. Az új komplexum részeként a múzeum elnevezésében már "a világ kultúrái" kifejezés is szerepelni fog, hogy ezzel is hangsúlyozza: az eltérő kultúrák egyenlő értéket képviselnek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés