bezár
 

art&design

2010. 06. 28.
Új helyet kap Eger belvárosában a Kepes Központ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eger központjában a volt Ifjúsági Házban kap helyet a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ.
A műemléképület rekonstrukciója, illetve a művészeti központ kialakítása mintegy 600 millió forintba kerül. Ehhez 500 millió forintot nyert a Kepes Központ működtetésével megbízott Komplex Kultúroktatásért Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében - közölte Protovinné Zsilinszki Erzsébet.

A létesítmény a tervek szerint 2012-ben nyílik meg a nagyközönség előtt - tette hozzá.

A rekonstrukció során megújul a gépészeti és az elektromos rendszer, és a homlokzat is megváltozik. Az állandó tárlat mellett időszaki, a kortárs képzőművészetet népszerűsítő kiállítások is helyet kapnak majd az épületben - mondta a szakmai főtanácsadó, kiemelve: az épület központi terében, ahol bemutatják Kepes György életművét, lézerfényeket is alkalmaznak majd.

A Heves megyei Selypen 1906-ban született, ám életének legnagyobb hányadát az Egyesült Államokban leélt Kepes György úttörője volt a fény képzőművészeti alkalmazásának, a fényművészet atyjaként tartja számon a művészettörténet.

Ennek jegyében alapította meg 1967-ben az egyesült államokbeli Cambridge-ben a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját (Center for Advanced Visual Studies), amely máig a világ egyik legelismertebb fényművészeti intézménye. Szintén az ő nevéhez fűződik a képzőművészet és a tudomány kapcsolatának vizsgálata, és ennek alkalmazása a festészet, illetve a fotográfia területén.

Az alkotót, aki 2001-ben hunyt el, 1952-ben tagjai sorába választotta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia.

Kepes György 1989-ben Egernek adományozta műveinek jelentős részét, amelyeket eddig a város egy kevésbé központi helyén tekinthettek meg az érdeklődők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés