bezár
 

art&design

2010. 06. 30.
Nem valódi Caravaggio az Ukrajnából ellopott festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem valódi Caravaggio, hanem korabeli másolat az a festmény, amelyet az ukrajnai Odesszából loptak el 2008-ban, és a napokban Berlinben találtak meg a hatóságok rajtaütés során - állítják szakértők.
A Krisztus elfogatása című kép eredetijét Írországban, a dublini Nemzeti Galériában őrzik. "A hamisítvány persze nem a megfelelő szó, abban a korban ugyanis az oktatás és a technika tökéletesítésének része volt, hogy a festők más mesterek műveit másolták" - mondta a dublini intézmény egyik szóvivője.

A Fekete-tengeri kikötővárosból, Odesszából 2008 júliusában ellopott festményt Berlinben kobozták el pénteken, amikor egy bűnbanda épp átadta a vásárlónak. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a kép az 1571-1610 között élt Michelangelo Merisi da Caravaggio alkotása.

A frankfurti ügyészség szerint ismert volt, hogy korabeli másolatról - nem hamisítványról - van szó. Az ügy szempontjából nem volt jelentősége a kép eredetének, és bizonyos, hogy az Odesszából ellopott művet találták meg.

A berlini Gemäldegalerie 16-18. századi itáliai és spanyol festészettel foglalkozó kurátora, Caravaggio munkásságának avatott szakértője, Roberto Contini szerint az ukrán múzeumból ellopott alkotás "egész jó utánzat".

A festmény a múlt században került az odesszai Keleti és Nyugati Művészetek Múzeumába (Oroszország egyik párizsi nagykövete vásárolta meg, majd ajándékozta oda egy orosz hercegnek, tőle került a múzeumba), eredetiségével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel. Ezeket szovjet szakértők az ötvenes években igyekeztek szétoszlatni, megerősítve hogy a kép Caravaggio alkotása. A művet 2006-ban restaurálták.

A berlini rendőrségi akció országhatárokon átívelő nyomozás része volt, az üggyel kapcsolatban Ukrajnában húsz embert tartóztattak le. Mindannyian egy olyan bűnbandához tartoztak, amely múzeumi rablásokra specializálódott.

A kép értékét - amikor még Caravaggio-műnek vélték - 100 millió dollárra becsülték, és az Ukrajnában lévő legdrágább műalkotásnak tartották.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Diverz megoldások közelképekre Diverz megoldások közelképekre
Pungor András, A hetedik nap a papáé, Budapest, Scolar Kiadó, 2019
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés