bezár
 

art&design

2010. 07. 01.
A MOME line bemutatja: The Budapest Design Meetup vol.9
URBAN LANDSCAPE SPECIAL
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A júniusi meetup végre szabadtéren lesz, a téma ezúttal a köztér alakítása. A Budapest Design Meetup egy pörgős, design-tematikájú előadóest, amelyen öt, egyenként nyolc perces előadás hangzik el, amelyeket a prezentáló tervező vagy szakember és a közönség párbeszéde bont tovább. Lezárásként pedig kötetlen beszélgetéssel és ismerkedéssel várjuk az érdeklődőket.
A programról részletesen ITT!
 
Előadások:
Újirány – Szohr Gábor – tájépítészet
Tihanyi Dominika – köztér
Garten Studio – Szloszjár György – tájépítészet
4D táj – Balogh Andrea, Majoros Csaba – tájépítészet
Kétfarkú Kutya Párt – Kovács Gergely – köztér
 
 
Újirány – Szohr Gábor – tájépítészet
A Ganz Villamossági Művek gyárterület rehabilitációjára a milleniumi ünnepségsorozat keretében került sor 2001-ben. A park koncepciójának alapját a Millennium, az állam és a nemzet fennállásának évfordulója képezi, melynek legfontosabb üzenete az alkotás, mely összeköti a múltat és a jövőt. Az alkotás a múlt eredménye és a jövő feltétele, melyek együtt határozzák meg jelenünket. A park az alkotás folyamatának térbeli leképezése, a látogató a tereken végighaladva tapasztalhatja meg az alkotás élményét.
 
Tihanyi Dominika – köztér 
A köztéri művészet szerepe a rehabilitációs folyamatokban – Az előadásban az „Ön itt áll” című köztéri művészeti munka, valamint a palotanegyedi akciósor akcióelemei kerülnek bemutatásra. A városi környezetben megjelenő művészeti projektek mindegyike a társadalom és az épített környezet viszonyrendszerének értelmezése és kérdésfelvetései mentén születik. Az adott problémakörre megfogalmazott gondolati reflexiók térbeli vetületei aktívan szerepet kívánnak vállalni a város élhetőbbé tételében, alternatívát kínálva a szabadidő minőségi, szabad térben való közösségi eltöltésére. Céljuk rekonstruálni azokat a kommunikációs tereket, amik folyamatosan tűnnek el, melynek hozadékaként az emberi kapcsolatok találkozási felületei egyre csökkenek, és egyre személytelenebbé válnak. Olyan szituációkat hivatottak teremteni, melyek a viszonyok terét fogalmazzák újra és kötik össze.
 
Garten Studio – Szloszjár György – tájépítészet
A tájépítész szerepe a tervező team-ben az Újbuda Városközpont (ALLEE és környéke) példáján – az előadás arról a folyamatról szól, hogy mely tervfázisban milyen összetettségű feladatot kellett megoldaniuk a projektben, milyen viszonyrendszerben juthattak érvényre a tájépítészeti szempontok (beruházó – építész – közlekedéstervező – belsőépítész – hatóság – kivitelező). A 3 évig tartó projekt kapcsán bemutatásra kerülnek azok a területek, ahol tájépítészként kötetlenül alkothattak és azok is, ahol számtalan műszaki, szabályozási, vagy építészeti szempont miatt erős kötöttségek között kellett “gúzsba kötve táncolniuk”.
 
4D táj – Balogh Andrea, Majoros Csaba – tájépítészet
A Nemzeti Múzeum kertjének egyedülálló méretű zöldfelülete zárványként ékelődik a városszövetbe. A történelmi városmag mellett egykor kialakított kert kerítéssel körbevett szabad tere elsősorban az évtizedes fák felnőtt lombkoronáinak látványával kommunikál a környezete felé. A tervezés során célunk modern téralakítás a történelmi jelentőségű helyszín szellemének megőrzésével, az új funkciók befogadásával korszerű, rugalmas funkciók megjelenése és kiszolgálása, ill. a múzeumkert és az azt övező városszövet kapcsolatában mutatkozó idő- és térbeli rétegződés megjelenítése volt.
 
Kétfarkú Kutya Párt – Kovács Gergely – köztér 
Madárváros Miskolcon – Építőanyag-lerakat import sárral és norvég fecskenyállal, óriásplakát a 12 százalék amőbát tartalmazó Pocsolya üdítőről és a Madárijesztő című horrorfilm posztere. A Miskolcon létrehozott Madárváros elfér egy lombkoronában, de annyi zsenialitás van belegyömöszölve, mint a Pécs 2010 projektbe.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében

Más művészeti ágakról

színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés