bezár
 

art&design

2010. 07. 01.
Körösényi Tamás szobrászművészt július 15-én temetik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Körösényi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt július 15-én, csütörtökön 12.45-kor kísérik utolsó útjára a budapesti Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójából - tudatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.
Az akadémia tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára életének 58. évében június 25-én hajnalban hunyt el.

Körösényi Tamás 1953. február 18-án született Budapesten. 1976-ban a Képzőművészeti Főiskolán Szabó Iván, 1983-ban Bécsben a Képzőművészeti Akadémián Bruno Gironcoli tanítványaként kapott diplomát. 1980-tól Derkovits-, 1982-83-ban Herder-, 1991-ben Eötvös-ösztöndíjas volt. 1990-től tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol 1999-től tanszékvezető volt.

Már a hetvenes évek közepén készült munkáira is a szobrászat végső határainak konceptuális keresése volt a jellemző. A nyolcvanas évek elejéig egymással párhuzamosan születtek figurális, a pop art, a minimal art hatását tükröző objektjei, konceptművei.

A kilencvenes években új gondolatok körvonalazódtak műveiben: az illeszkedés, melynek lényegét a már kiérlelt szobrászi nyelven megszólaló organikus és a puzzle játékból ismert kirakós formák analógiájára fogalmazta meg.

Önálló kiállításai mellett számos csoportos tárlaton is részt vett. Műveit Magyarországon számos fővárosi és vidéki múzeum, köztük a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a Szombathelyi Képtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi, külföldön többek között a bécsi Kunsthistorisches Museum, a bonni Kunstmuseum, a grazi és a linzi Neue Galerie gyűjteményében található alkotása.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés