bezár
 

art&design

2010. 07. 03.
Felbecsülhetetlen festménygyűjtemény a tajvani törvényhozásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világhírű kínai festők mesterműveinek felbecsülhetetlen értékű gyűjteményével büszkélkedhet a tajvani parlament. A remekművek sokáig a raktárban porosodtak, de most mindet körültekintően gondozzák és dokumentálták.
A törvényhozás szóvivője, Vang Csin-ping (Wang Jin-pyng) azután nyilatkozott erről, hogy a United Daily News (UDN) című tajvani újságban megjelent egy cikk, miszerint a parlamentben van "hét kincs", köztük Csang Ta-csiennek (Chang Da-chien), a XX. század egyik legismertebb és legtermékenyebb kínai művészének fröcsköléses tustechnikával készült egyik lótuszfestménye.

A kincsekhez tartozik egy Huang Csun-pi (Huang Chun-pi) festette tájkép, Cse Kang (Chi Kang) egyik női portréja, Csen Ce-ho (Chen Tzu-ho) egyik banánfestménye, Ma Sou-hua (Ma Shou-hua) egyik bambuszfestménye, Fu Csuan-fu (Fu Chuan-fu) fenyőt, bambuszt és szilvafát ábrázoló képe, valamint Kao Ji-hungnak (Kao Yi-hung) egy óriási fenyőfát megjelenítő képe.

Az újság Csang lótuszfestményének árát körülbelül egymillió dollárra (233,5 millió forintra) becsülte, de a törvényhozás szóvivője szerint ez meg sem közelíti az alkotás tényleges értékét. "Ekkora összegért soha nem kapnák meg ezt a mesterművet. Az én szememben gyűjteményünk minden darabja megfizethetetlen" - mondta Vang, aki szerint a remekművek különböző forrásokból, ajándékként jutottak a parlament birtokába.

A festmények hosszú időn át a raktárban hevertek, mert a személyzetnek fogalma sem volt értékükről, de mostanra a helyzet alaposan megváltozott - ismerte el. Mintegy tíz éve átfogó felmérést végeztek a törvényhozás vagyontárgyairól, ekkor került elő a raktárból sok értékes festmény és kalligráfia, köztük a "hét kincs". A gyűjteményt dokumentálták és a felbecsülhetetlen festményeket újrakeretezték. Csang lótuszfestményét a törvényhozás Csunghszing (Chunghsing) épületének 12. emeletén állították ki, míg a többi remekművet a díszteremben vagy a fogadóteremben függesztették ki.

Vang hozzátette, hogy bízik a törvényhozás jól irányított ellenőrzési rendszerében és nem aggódik a festmények biztonságáért. A törvényhozást felkereső vendégek és látogatók közül néhányan tisztában vannak a képek kiválóságával, de kollégái közül alig akad valaki, aki sejtené értéküket, pedig naponta megfordulnak az említett termekben - mondta a tajvani szóvivő.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés